Patrick van 't Hart van Zeezout: 'Eindelijk die Michelinster!'

Patrick van 't Hart van Zeezout: 'Eindelijk die Michelinster!'
Patrick van 't Hart

'Ik ben al 23 jaar aan het knokken in de keuken van Zeezout in Rotterdam. Je gelooft in hetgeen je zelf doet. En ik ben superblij dat Michelin dat nu ook doet. Al had het eerder gemogen hoor,' lacht Patrick 't Hart.

'Niet normaal, zo tof,' zegt Patrick van 't Hart, chef en eigenaar van Zeezout in Rotterdam. Hij is door Michelin bekroond met een ster. 'Stiekem denk ik: zie je wel.'

'Blijf je eigen koers varen'

Van 't Hart wil alle chefs vertellen dat ze moeten blijven geloven in wat ze doen. 'Zo ben ik ook al die jaren mijn eigen koers blijven varen. En laat je niet gek maken. Ook wij werden jaren genoemd als kanshebber. Je moet oppassen dat die gedachte geen obsessie wordt. Ik merkte dat het slecht voor me was en heb het losgelaten. Ik was er klaar mee.'

Tussen de eerste appjes zaterdagochtend en de bevestiging dat het nieuws echt klopte en dat de nieuwe sterren voor 2021 waren uitgelekt, zaten voor deze chef 2,5 slopende uren. 'Al die tijd dacht ik: zou het dan toch, en de volgende minuut durfde ik het toch niet te geloven. Ik krijg nog kippenvel.'

Een van zijn oud-leermeester, Pieter de Ronde van Restaurant Pieters in Bergambacht is eveneens bekroond met een Michelinster. 'Ontzettend mooi om samen mee te maken. We hebben elkaar al gesproken en volgens mij zijn we trots op elkaar.'

Ook De Ronde is al jaren actief (zeven) met zijn eigen restaurant. Patrick: 'Michelin bezocht ons ook elk jaar en elk jaar hoorde ik: ga zo door. Ook dit jaar heb ik de inspecteur gezien. Maar inhoudelijke feedback krijg je nooit. Afgelopen zomer hadden we wel opvallend veel 1 couvert-reserveringen... Misschien was dat een voorteken, denk ik nu.'