Horeca en wijnimporteurs steunen zwaar getroffen wijnproducenten in de Ahr

Horeca en wijnimporteurs steunen zwaar getroffen wijnproducenten in de Ahr
De Ahr Vallei in betere tijden.

De overvloedige waterval van afgelopen week heeft niet alleen de wijnmakers en de horeca in het zuiden van Nederland getroffen, ook Duitsland kreeg er flink van langs. In de Ahr Vallei, een om zijn rode wijnen bekend staand wijngebied op maar 3 uur rijden van Nederland, is de schade enorm.

Wijn1leveranciers en horecabedrijven werken samen om het door watersnood getroffen gebied te helpen.

Zoals initiatiefnemer Lars Daniëls MV (redacteur bij Perswijn) stelt: ‘Ik ken net zoals veel mensen in de wijnwereld veel wijnmakers en hun personeel in de Ahr persoonlijk. Het wijngebied is extreem hard getroffen, gelukkig zijn de wijngaarden op de hoge hellingen allemaal nog intact. Maar bijna alle wijnkelders zijn vernietigd. Voorraden zijn verzopen, de vaten en flessen dreven door de straten en bijna alle apparatuur is kapot. En nog veel erger, dierbaren en andere dorpsgenoten, niet zelden collega’s, zijn vermist en wellicht omgekomen.’

Reden voor de wijnleveranciers van de Nederlandse horeca om een helpende hand toe te steken en een benefiet te starten. Alle opbrengsten komen direct ten goede aan het fonds dat het Duitse Wijn Instituut speciaal heeft opengesteld voor de wijnmakers van de Ahr.

Initiatieven voor wijnregio Ahr

Wijn op Dronk - 24 juli
Zaterdag 24 juli (start 15.00 uur) organiseert Arend-Jaap van der Lely van de Haagse wijnimporteur Wijn op Dronk samen met Wijnbar Bouzy een speciale Ahr masterclass, waarvan de opbrengsten gaan naar de wijnproducenten. Kosten van deelname zijn €35. Aanmelden kan via info@wijnopdronk.nl.

Sotto Lounge Ermel0 - 21 augustus
Benefietdiner met aperitief, vier gangen met wijn en koffie en thee. Er worden zoveel mogelijk Duitse wijnen geschonken. Aanvang 18.00 uur. Vrije gift. Initiatief van WineSom en Wilco van den Baar. Opgeven kan via Wilco@uwchefkokthuis.nl.

Karakter Wijnimport - 23 augustus
De benefietproeverij en veiling van een aantal bijzondere Ahrwijnen van Perswijn, samen met Gerd Brabant en Alain Jacobs van het Informatiebureau voor Duitse Wijn en zo’n beetje alle Nederlandse horeca-importeurs van Ahrwijnen, is op maandag 23 augustus bij Karakter Wijnimport in Amsterdam. Toegang bedraagt €60 per persoon en de opbrengsten komen geheel ten goede aan de wijnproducenten van de Ahr. Kijk hier voor het complete programma en inschrijving.

Nederlandse horecabedrijven die zijn getroffen door de watersnood kunnen hiervoor een beroep doen op de bestaande steunpakketten NOW en TVL om hun gederfde omzet enigszins te vergoeden. Materiële schade wordt in eerste instantie door de verzekeraar vergoed. Ook kunnen ze een beroep doen op de Wet Tegemoetkoming Schade bij Rampen, WTS.