'Gasten razend enthousiast' over culinaire boswandeling in lockdown

'Gasten razend enthousiast' over culinaire boswandeling in lockdown

Nog geen half jaar geleden kregen Mieke Rijnbeek en Jouke Drijfhout de sleutel van het restaurant op landgoed De Slotplaats in het Friese Bakkeveen. Hoewel ze liever de deuren van hun restaurant open hadden gehad, maken ze er wel het beste van met de culinaire wandeling die ze in het leven riepen en welke enthousiast wordt ontvangen.

'Dit staat dichtbij ons concept: koken in en met de natuur. Dit willen we straks wel blijven doen in het voorjaar. Ons concept heet ook:  Ontdek waar je bent en proef waar je eet', vertelt Jouke. Op het landgoed staat ook een winkeltje. 'Daar hebben we nu koffie to go.' Op zondag 2 januari staat nog een editie gepland, net als 9 januari. 'Voor kinderen willen we ook nog wat gaan organiseren.'

Winter picknick of culinaire wandeling

Het team van De Slotplaats bedacht diverse leuke invullingen om tijdens de lockdown toch nog wat omzet te maken: een picknick op het landgoed, maar dus ook een culinaire wandeling. De wandelaars starten in kleine groepjes in ieder een ander tijdblok.

De toch van 6 kilometer start bij een foodtruck waar ze een amuse geserveerd krijgt. Op verschillende locaties in het bos wordt het diner voortgezet met een voor- en een hoofdgerecht. De culinaire tocht wordt afgesloten met een dessert achter het horecapand. Er wordt gewerkt met lokale producten. ‘De gasten zijn razend enthousiast.’

De culinaire wandelingen worden gehouden in samenwerking met Natuurmonumenten. Iedere wandeling telt zo’n vijftig boekingen. Voor volwassenen wordt 50 euro gerekend voor het arrangement, inclusief dranken. 35 euro wanneer dit zonder drank is. Het arrangement kan nog worden aangevuld met een interactieve bijdrage van een privé boswachter.

Voor de mensen die op eigen gelegenheid op avontuur gaan, werd de picknickmand in het leven geroepen. ‘Deze vullen we met warme gerechten, zoals een pompoensoep en een stoofvlees.’ De manden zijn gemaakt door een lokale ondernemer.

Over De Slotplaats

De Slotplaats is een eeuwenoud landgoed in de bosrijke omgeving van Bakkeveen en werd in 1668 aangelegd. Toen bouwde de familie Aylva er een slot, het Blauwhuis genoemd. In 1838 werd het Blauwhuis afgebroken. Alleen de slotboerderij bleef over en is tot op de dag van vandaag het icoon van landgoed de Slotplaats. De afgelopen winter is het vanbinnen volledig gerenoveerd in een stijl passend bij dit Rijksmonument en ingericht als restaurant. Gasten kunnen er nu terecht voor heerlijke 'Dutch Cuisine'.