Rudolf Brand vertrekt bij Circl

Rudolf Brand vertrekt bij Circl

Ruim 4 jaar na de opening vertrekt chef-kok Rudolf Brand bij Circl het circulaire restaurant van de Vermaatgroep op de Zuidas. Hij wil voorlopig rust en afstand nemen en kijkt later, komend voorjaar, naar een nieuwe uitdaging.

Toen in 2017 de Vermaatgroep met Circl in het paviljoen voor het ABN AMRO Hoofdkantoor een duurzame mix van horeca, tentoonstellingsruimte en (corporate) events opende werd Rudolf Brand als chef-kok aangetrokken.

‘We hadden gelijk al een mooie start met een goede balans tussen horeca en corporate’, vertelt hij. ‘Circulair koken stond nog in de kinderschoenen en elk jaar ging het weer beter met 2019 als een topjaar met een heel fijn team. We dachten dat we nog veel verder konden groeien omdat ook ‘verantwoord en circulair’ steeds meer een begrip werd.’

Covid gooit roet in eten

Helaas gooide Covid-19 roet in het eten voor Brand en Circl. ‘Al bij de eerste lockdown voelde ik dat dit misschien wel eens mis zou kunnen gaan’, vertelt Brand. ‘We hebben vanaf dat moment alles gedaan. Van tijdelijk personeel plaatsen bij andere onderdelen van Vermaat om maar iedereen binnen te halen tot take-away, borrelboxen, broodjes en zelfs een aanbieding in Too Good To Go. Maar niets hielp. We zitten tenslotte midden in een kantorengebied en daar bleven natuurlijk ook de werknemers weg. Uiteindelijk hebben we vanaf deze zomer ook geen diner meer gedraaid.'

Circl
©FlorisHeuer

Hij vervolgt: 'Ik snap natuurlijk als chef-kok dat een pandemie alles anders maakt en ben steeds tot het gaatje gegaan en voelde mij nergens te groot voor. Maar op een gegeven moment stonden we met zijn tweeën en dat heeft mij toch aan het denken gezet, tenslotte heb ik nog veel ambities. Deze zomer heb ik verteld dat ik eind van het jaar ging stoppen om mij te bezinnen op een volgende stap. Dat heeft Vermaat en Cirl de tijd gegeven om een nieuw team te zoeken en mij om ze nog op te leiden. Dat is inmiddels gebeurt maar inmiddels is er weer een andere situatie.

Toekomst Circl

ABN AMRO heeft het kantoor inclusief het paviljoen verkocht en er is weer een nieuwe Horeca lockdown. Dus ook bij Circl gaat alles mogelijk weer anders worden. Wat mijn toekomst betreft, daar ben ik nog niet meer bezig. Voorlopig neem ik even rust en maak mijn hoofd vrij, komend voorjaar als hopelijk de Horeca weer open is kijk ik wel verder’, zo besluit Brand.

Brand begon zijn kokscarrière in Londen met een stage en bleef daar drie jaar werken. Terug in Amsterdam begon hij bij het Le Meridien Apollo Hotel en werd daar souschef. Hij maakte de overstap naar Vossius, het restaurant van Robert Kranenborg. Vervolgens werd Brand door Chris Naylor naar Restaurant Vermeer gehaald als souschef. In 2015 draaide hij samen met Vermeer het flexitarische pop-up restaurant Roomservice at Olof’s en in 2016 zette hij dat concept voort in Swych. Sinds 2017 staat hij aan het roer van Circl.