KHN-erelid Jan Hoen mag raadslid blijven

KHN-erelid Jan Hoen mag raadslid blijven

Het omstreden Maastrichtse raadslid Jan Hoen (71), erevoorzitter van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) Maastricht Heuvelland, kan aanblijven in de gemeenteraad van Maastricht. Hoen, van de lokale partij CVP, heeft wel de schijn van belangenverstrengeling op zich geladen. Dat maakte burgemeester Onno Hoes van Maastricht bekend.

Hoes had een onderzoek bevolen na publicaties dat Hoen heeft meegestemd over kerstevenement Winterland, waar hij een zakelijk belang bij had. Dat had hem ervan moeten weerhouden het woord te voeren over Winterland; iets wat hij wel deed, aldus Hoes.

De wet kent echter geen mogelijkheid om hiervoor een sanctie aan een raadslid op te leggen. Hoen meldde ook niet dat hij adviseur was van Winterland, maar ook daarop staat geen sanctie.

Voor burgemeester Hoes is dit aanleiding om het integriteitsbeleid van de gemeenteraad te evalueren. Hoes wijst er verder op dat andere raadsleden Hoen kunnen aanspreken op zijn gedrag.

Hoen was in de jaren '90 directeur en later voorzitter van het bestuur van voetbalclub MVV. Vele jaren was hij voor het CDA wethouder in Maastricht. In 2008 moest hij opstappen uit de CDA-fractie nadat toenmalig burgemeester Gerd Leers (CDA) hem had aangesproken op de schijn van belangenverstrengeling met de plaatselijke horeca. Hoen ging toen verder als CVP-fractie.

Bron: ANP