Grootheid Paul Bocuse 80 jaar

Grootheid Paul Bocuse 80 jaar

De Franse topkok Paul Bocuse is zaterdag 11 februari 80 jaar geworden. De fameuze chef-kok uit Lyon wordt gezien als één van de grootste koks uit de ...

Bocuse verwierf grote bekendheid met zijn restaurant L’Auberge du Pont de Collonges Paul Bocuse, twaalf kilometer ten noorden van Lyon. In 1961 kreeg zijn eetgelegenheid zijn eerste Michelinster, een jaar later zijn tweede en in 1965 zijn derde. Dat is dus inmiddels 41 jaar geleden. Naast zijn beroemde zaak in Collonges runt hij nog een vijftal brasserieën in en rond de Franse stad Lyon.

Bocuse ontving in de jaren zeventig van de vorige eeuw het ridderkruis van het Legioen van Eer als ‘Ambassadeur van de Franse keuken’. De Soupe aux Truffes Elusée, zoals het gerecht in zijn kookboek De Nieuwe Frans Keuken ui 1975 werd genoemd, staat nog steeds op de kaart van L’Auberge du Pont de Collonges Paul Bocuse. Daarnaast schreef hij vele boeken.

Bocuse is naast onvermoeibare kookliefhebber ook gek op kermisorgels. Zo ligt naast zijn restaurant Auberge in Collonges partycentrum L’Abbaya de Collonges. De eetzaal van het luxe bedrijf is opgeluisterd met een enorm kermisorgel. Het orgel dateert uit het begin van de vorige eeuw.