Al eerder luidde Bianchi de noodklok voor zijn branche. In maart liet hij weten dat de economische neergang waarin ons land verkeert, rampzalig is voor topzaken. Nu heeft de voorman van de sector restaurants van KHN ook concrete cijfers genoemd.
Vooral zakelijke eters laten het afweten in de toprestaurants. Directies van grotere ondernemingen houden de hand op de knip en eten minder buiten de deur. Restaurateurs merken dat de volatiliteit van de AEX zich direct vertaalt naar het aantal eters. Niet alleen komen er minder gasten, ook hun bestedingen zijn geringer en anders.
Minder champagne
Uit cijfers van producentenvereniging Comité Champagne blijkt dat de export van champagne in de eerste drie maanden van 2009 zo`n 35% lager lag dan in 2008.
Er zijn inmiddels een aantal toprestaurants dicht gegaan naar aanleiding van de crisis. Deze week werd bekend dat ook La Vilette in Rotterdam haar deuren heeft moeten sluiten, mede door de economische teruggang. Het einde van het aantal restaurantsluitingen lijkt nog niet in zicht.