Eerste brouwerij, café en restaurant in kerk

Eerste brouwerij, café en restaurant in kerk

Nederlands eerste brouwerij in een kerk is gisteren groots geopend. Brouwerij Jopen, in de Jacobskerk in Haarlem, is officieel in gebruik genomen. Naast de brouwerij zelf, is er in de kerk ook een brouwerijcafé en -restaurant te vinden.

De laatste Haarlemse brouwerij sloot al in 1916, maar vijftien jaar geleden ging de gemeente Haarlem op zoek naar authentieke recepten voor een speciaal Haarlems jubileum bier, ter ere van het 750 jarige bestaan van de stad. Het resultaat werd Jopen Hoppenbier, volgens een origineel recept uit 1501.

Wat begon als jubileumstunt groeide al snel uit tot een onafhankelijke bierbrouwerij. Tot nu toe werd Jopenbier in licentie in België gebrouwen en vond de verkoop en distributie plaats vanuit het kantoor in Haarlem. Nu is hier bier teruggehaald naar Haarlem zelf.

Het concept is nu al een groot succes, zegt directeur Michel Ordeman. ‘Sinds elf november is in het restaurant proefgedraaid en de eerste reacties zijn laaiend enthousiast. We hebben de basis gelegd voor verdere groei van Jopen. Niet alleen de bierbrouwerij, maar met een totaalproduct waar eten en drinken samenkomt’.

Centraal in het totaalconcept van brouwerij, café en restaurant staat de beleving. Die moet nog meer gasten trekken. ‘Door mensen belevingsgastronomie te bieden in een werkende brouwerij, hopen we nog meer Jopenfans te creëren.’

Het eerste biertje dat dit jaar gebrouwen wordt, kan in januari gedronken worden. Het gaat om Witte Rook een RauchWeizen.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.