Collectief Groningen brouwt Saisonbier voor goed doel

Collectief Groningen brouwt Saisonbier voor goed doel

Het Bierfestival Groningen geeft samen met Gronings Biergilde, Baxbier, CBG en Kromme Jat een hele nieuwe betekenis aan het begrip 'drankorgel.' Het collectief gaat een speciaalbier brouwen, waarvan een substantieel deel van de opbrengst ten goede komt aan het onderhoud van het orgel in de Martinikerk van Groningen.

Het nieuwe bier luistert naar de naam D'Olle Grieze Saison, vrij naar de bijnaam van de Martinitoren. Het is gebrouwen met typisch Groningse ingrediënten zoals Groningse emmer, haver, tarwe en aardappelen. Verder bestaat het saisonbier uit drie verschillende singlehop brouwsels. Vlak voor het bottelen is er tevens extra aromahop toegevoegd.

Historisch besef

De brouwers willen met het initiatief de eeuwenoude brouwhistorie in het hoge Noorden benadrukken. Tot 200 jaar geleden waren er nog zo'n 40 brouwerijen in de provincie actief, waarvan een groot aantal in de stad. Dit gegeven sprak het collectief dermate aan, dat werd besloten om gezamenlijk de Groningse herrijzenis in de bierwereld meer kracht bij te zetten.

In de horeca en retail

Naast het doel om Groningen op de bierkaart te zetten en een typisch Gronings bier te brouwen, gaat ook een substantieel deel van de opbrengst naar het onderhoud van het orgel in de Martinikerk. Diverse horeca- en Retail bedrijven hebben het bier inmiddels in hun assortiment, en ook zij schenken een deel aan de Martinikerk.