Imagoprobleem horeca blijft, ondanks de horeca cao

Imagoprobleem horeca blijft, ondanks de horeca cao

We wilden zo graag weer een horeca cao, want dat zou het imago van de horeca verbeteren en zorgen voor een aanwas van het broodnodige personeel.

Nu komt er een horeca cao. KHN en CNV hebben een akkoord bereikt. De cao biedt een loonsverhoging en bevat afspraken over maatwerk bij seizoen- en invalwerk. De vraag is of de cao het imagoprobleem van de horeca oplost. Misset Horeca ging langs bij scholen om docenten en leerlingen te vragen naar hun mening over en ervaring met het werken in de horeca. Het ontbreken van een cao was bij geen van de scholieren die we spraken van invloed op de keuze voor een opleiding. Aan de aanwas van jongeren die kiezen voor het horecavak ligt het ook niet. Bij veel scholen stijgt het aantal inschrijvingen voor horecaopleidingen.

Waar het misgaat, is dat het enthousiasme bij leerlingen daalt na het ervaren van de praktijk. Veel leerlingen gaan daardoor uiteindelijk niet verder in het horecavak. De lange werkdagen in de horeca schrikt jongeren af. Ze vinden het werken in de horeca zwaar. De overgang van een rustig schooldagje naar een stagedag van 12 uur ervaren ze als pittig. Ze geven aan dat ze van hun toekomstige werkgever verwachten dat ze overuren uitbetalen of het aantal te werken uren terugdringen.

Aan de arbeidsvoorwaarden mag dus nog wel wat gedaan worden, of er nu wel of geen cao is. Ondernemers moeten aan de bak. Wil je een aantrekkelijke werkgever voor jongeren worden, zul je reëel moeten zijn met werktijden, vrije dagen en het uitbetalen van overuren. En je mensen iedere drie of vier weken een weekend vrijgeven, maakt je zaak aantrekkelijk om voor te werken.

Marjon Prummel is hoofdredacteur van Misset Horeca.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.