De zogenoemde 'Salade Biddinghuizen' siert er onder meer de menukaart. Met CO2-neutrale eieren, croutons van aardappelschillenbrood en groenten van Boer Bouma, wiens akker aan het festivalterrein grenst. Ook wordt er Karma Shoarma geserveerd, een 100 procent plantaardige shoarma van knolselderij, die volgens klassiek recept urenlang tot goudbruin aan het spit wordt geroosterd. Maartje Nelissen van The Food Line-Up, verantwoordelijk voor het culinaire concept: 'Ieder gerecht is gekoppeld aan een voedselvraagstuk, zoals biodiversiteit of zero waste. Een nauwkeurige CO2-meting berekent daarnaast de klimaatimpact ten opzichte van traditionele brasseriegerechten.'

Duurzaamheid speelt ook op andere manieren een rol. De moderne boerenschuur met hightech vertical farms, die Brasserie 2050 huist, is volledig demontabel en herbruikbaar. Tafels zijn gemaakt van gerecycled plastic en gft-afval wordt gecomposteerd.

Kweekvlees
In samenwerking met Next Nature Network presenteert Brasserie 2050 een mini-expositie over kweekvlees. Sommige wetenschappers verwachten dat deze technologische doorbraak een duurzaam en diervriendelijk alternatief kan bieden voor het vlees van vandaag. Maar voordat we kunnen bepalen óf we ooit bereid zullen zijn kweekvlees te consumeren, moeten we de eetcultuur die het ons brengt verkennen.

Over Brasserie 2050
Brasserie 2050 is geopend vanaf vrijdag 17 tot en met zondag 19 augustus 2018 en bevindt zich op het Lowlandsterrein. Gasten kunnen dagelijks van 12.00 tot circa 02.30 uur aanschuiven, zonder reservering. Brasserie 2050 is een initiatief van Lowlands en De Rabobank, in samenwerking met cateringbureau The Food Line-Up. 'Om de wereldbevolkingsgroei bij te benen, moet de voedselproductie met zo’n 60% omhoog en de ecologische impact ervan met 50% omlaag', aldus de initiatiefnemers. 'Het is noodzakelijk dat we anders gaan eten, verbouwen én produceren.'