Leen geld om te groeien, maar bepaal goed hoe lang

Leen geld om te groeien, maar bepaal goed hoe lang

Een horecaondernemer leent soms geld. Denk maar aan een laagseizoen en krap bij kas zitten, of die buffer voor onvoorziene uitgaven achter de hand hebben. Zolang je in kansen blijft denken, is geld lenen voor de korte termijn zeker interessant; ongeveer 6 maanden een PINVoorschot, waarbij je als horecaondernemer dagelijks, geheel geautomatiseerd middels een vast percentage het geleende bedrag terugbetaalt.

In het laagseizoen is het inkopen van producten net zo belangrijk als in het hoogseizoen. Er zijn echter ook onvoorziene situaties, denk bijvoorbeeld aan defecte keukenapparaten of machines, openstaande facturen of personeelsproblematiek door ziekte. Zeker zo belangrijk is dat de traditionele banken niet makkelijk leningen tussen de € 2.000 en € 50.000 aan horeca-ondernemers verschaffen. PINVoorschot is er juist wel voor horeca-ondernemers is.

Het team van PINVoorschot.
Het team van PINVoorschot.

Looptijd lening gelijk aan de levensduur investering

Een investering in extra voorraad zou je bijvoorbeeld goed kunnen doen op ongeveer dezelfde termijn als het duurt om die voorraad te verkopen. Dan zit je niet nog jaren vast aan een financiering (en de bijbehorende kosten), terwijl die voorraad allang verkocht is.

Vraag of je leverancier bereid is die extra goederen op krediet te leveren. Maar let op, want een betalingstermijn van 30 dagen betekent waarschijnlijk dat je eerder je leverancier moet betalen dan je de voorraad verkocht hebt. Lukt dat wel qua geldstroom? Of is een lening voor 3 of 6 maanden wellicht gunstiger? Die zijn zeker te vinden.

Leaseconstructie

Voor een investering die veel langer meegaat, zoals een verbouwing of een dure machine, ligt dat weer anders. Dan is het beter te financieren door middel van een lening van een paar jaar of bijvoorbeeld via een leaseconstructie.

Afbetalen uitstaande rekeningen

Overweeg ook eens een investering in 'goede nachtrust'. Bijvoorbeeld door het afbetalen van uitstaande rekeningen. Dan kun je volledig concentreren op het groeien van je onderneming, zonder afgeleid te worden door telefoontjes van geïrriteerde crediteuren. Schulden consolideren bij één partij kan een verstandige beslissing zijn. Dat zou ik ook met een kortetermijnfinanciering doen. Dat vraagt om discipline in de afbetaling, maar dan bestaat de kans dat je met wat groei in de winst op een gegeven moment helemaal schuldenvrij bent. Dat biedt de kans om vervolgens een buffertje te creëren voor als het – helaas onvermijdelijk – met de economie weer minder goed gaat.

Logo PINVoorschotGrijp dus je kansen nu de omstandigheden gunstig zijn, en leen gerust wat geld om te groeien, maar denk goed na over hoe en – bovenal – voor hoe lang. Neem contact op en ontdek wat PINVoorschot voor u kan betekenen.

Dit artikel is gesponsord door PINVoorschot