Dit verdien je gemiddeld per uur in de horeca via Temper

Dit verdien je gemiddeld per uur in de horeca via Temper

Temper, een soort marktplaats voor zzp'ers in de horeca, heeft naar eigen zeggen zo'n 70.000 profielen van potentiële medewerkers. Een zelfstandig werkend kok verdient via Temper gemiddeld 25,30 euro per uur, een barista 18,70 euro per uur en een medewerker bediening 17,90 per uur.

De tarieven voor zelfstandig werkend koks gaan op de meest nijpende momenten over de 30 euro per uur, zo zien we op Temper bij de uitgevraagde diensten. Tarieven voor de bediening liggen behoorlijk wat lager, maar uitschieters  tot 24,50 per uur komen voor.

Wat verdien je gemiddeld per uur via Temper:

FunctieGemiddeld uurloon
Barista18,70
Bartending17,10
Bediening17,90
Garderobe16,00
Hosting15,90
Catering17,20
Housekeeping20,00
Hulpkok19,10
Roomservice15,50
Schoonmaak16,40
Zelfstandig werkend kok25,30

Vaste dienst

Er zitten grote verschillen tussen deze bedragen en die uit de horeca cao. Flexwerkes  (zzp'ers) van Temper zijn dan ook niet verzekerd bij ziekte of arbeidsongeschiktheid. Temper biedt sinds kort wel een  aansprakelijkheidsverzekering per shift aan, maar deze sluiten de flexwerkers vrijwillig af. Dit is niet verplicht. Ook hebben ze geen garantie op werk maar schrijven zichzelf in voor bepaalde diensten van opdrachtgevers.

Het Wettelijk Minimumloon voor iemand van 21 jaar of ouder ligt sinds 1 juli op 9,94 euro per uur. Zit je in de horeca bijvoorbeeld met je functie in schaal acht dan verdien je 15,49 per uur.

Bedrijven die zaken doen met Temper zijn naast cateraars als Vermaat, Hutten en Appel ook de SS Rotterdam, Hotel de L’Europe, Kurhaus, Michiel Deenik  (Vis aan de Schelde, Roast Room), Hotel Arena, Fletcher (oa Hotel Amsterdam, Amelander Kaap, Val Monte) en De Tropen.

Landal Sluftervallei op Texel heeft diverse diensten open staan voor bedieningsmedewerkers. Dit levert 19 euro per uur op. Landal vergoed (in overleg) de boottocht en een slaapplek).

Zelfstandig werkend kok

Een zelfstandig werkend kok die op zondag 28 juli bij NH Hotel Hoofddorp van 14 tot 00.00 aan de slag gaat, verdient 30,50 euro per uur. OP zondag 10 augustus zit Van der Valk Assen om chefs verlegen: een zelfstandig werkend kok verdient hier dan 29,50 euro per uur. De meeste tarieven van Temper voor dit type chef liggen tussen de 20 en 26 euro per uur. Het lijkt een kwestie van vraag en aanbod. Hoe schaarser het personeel, hoe hoger het uurloon. De tarieven op Temper verschillen per tijdstip en locatie.

Ervaring Erik Hermans, Limonadefabriek

Erik Hermans van restaurant De Limonadefabriek in Streefkerk is een van de vele ondernemers die mensen inzet via Temper. ‘Het merendeel van de mensen is okee. Maar er zitten er af en toe tussen… Sommige mensen hebben volgens mij niet in de gaten dat ze als zelfstandig ondernemer werken. Zondag nog had ik een monteur van vliegtuigmotoren. In een ver verleden had hij Hotelschool gedaan. (zie foto voor het profiel).

Hermans vervolgt: 'Ondanks de beweringen in zijn profiel dat hij direct kan meedraaien, kon hij nog geen blokje snijden. En als ik 25,50 euro per uur moet betalen dan zeg ik daar iets van! Na 40 minuten was hij weg. Want hij voelde zich onjuist behandeld...’

Snelle betaling kost 2,9 procent van factuur

Mensen die gewerkt hebben voor Temper kunnen zich op twee manieren laten uitbetalen na een shift. Bij het uitchecken op Temper kunnen ze telkens kiezen.

Direct uitbetalen
Bij directe betaling wordt het geld binnen 3 of 5 werkdagen (na akkoord van de checkout) overgemaakt. Factoringmaatschappij Finqle schiet het bedrag voor. Deze optie kost 2,9% van het factuurbedrag.

Zodra de opdrachtgever betaalt
Bij deze optie schiet Finqle het bedrag niet voor, maar moet de flexwerker  wachten tot de opdrachtgever heeft betaald. In de meeste gevallen heeft de opdrachtgever na ontvangst van de factuur 14 dagen de tijd om de factuur te betalen. Voor sommige opdrachtgevers geldt een betaaltermijn van 30 dagen.

Het kan gebeuren dat een opdrachtgever niet binnen de afgesproken termijn betaalt of zelfs helemaal niet betaalt, dit is het debiteurenrisico en komt bij deze keuze voor rekening van de flexwerker.

Bonus voor nieuwe aanwas

Als een flexwerker nieuwe kandidaten aanbrengt en deze vier keer gewerkt heeft, ontvangen beide kandidaten een bonus van 20 euro. Een opdrachtgever die op deze manier binnenkomt, levert na drie geplaatste shifts 50 euro op voor diegene die hem aanbrengt.