Amsterdam Museum: tentoonstelling over Bier in Amsterdam

Het Amsterdam Museum presenteert va 9 april tot en met 6 september 2020 een tentoonstelling over bier in Amsterdam. Tijdens de looptijd organiseert het museum ook diverse activiteiten rondom bier en brouwers. Omdat bier en cafés volgens het museum onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn, is er ook veel aandacht voor de café-sector.
Delen:
(c) Amsterdam Museum

Veel Amsterdamse burgemeesters waren brouwers, brouwerijen als Heineken zijn er ooit begonnen en vandaag de dag telt de stad zo’n 45 bierbrouwerijen.

In de tentoonstelling ‘Bier. Amsterdam, stad van bier en brouwers’ komt de bezoeker meer te weten over de hoofdstedelijke biergeschiedenis, inclusief bredere context en kritische terzijdes, aldus het museum. Aan de hand van cultuurhistorische voorwerpen, zowel hedendaagse als oude kunst en archeologische topstukken wordt verteld over het brouwproces, de beeldvorming rondom bier en de cafécultuur die sinds de 17e eeuw is ontstaan.

Van craftbeer tot cafésector

In de tentoonstelling wordt de bezoeker vanuit het heden naar het verleden geleid. Van de craftbeer-revolutie via de industrialisatie en opkomst van pils eind 19e eeuw naar het laatmiddeleeuwse Amsterdam dat door de import van Duits hoppenbier de basis legt voor het latere handelssucces. Omdat bier en cafés volgens het Amsterdam museum ‘zo onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn’, is er tijdens de tentoonstelling ook aandacht voor de café-sector.

‘Een biertentoonstelling zonder een café is niet af. En daar horen ook de sporen bij die de cafécultuur heeft achtergelaten in de kunst’, aldus het museum. Van Gabriël Metsu’s 17e-eeuwse portret van een oude drinker tot Gijs Assmann’s hedendaagse vanitas-sculpturen met bierflesjes. Een 17e-eeuws stilleven met een met bier gevuld pasglas van Janz. Van de Velde is voor de tentoonstelling gereconstrueerd met archeologische vondsten uit Amsterdamse bodem.

Bier en brouwers

In de tentoonstelling maakt de bezoeker ook kennis met vele bekende én minder-bekende lokale brouwers als De Prael, Kleiburg, Mokums Mout, Walhalla, Zuidas Bier, Bruut, Gebrouwen door Vrouwen, Brouwerij ’t IJ, Oedipus en uiteraard Heineken.

Tijdens de looptijd organiseert het Amsterdam Museum diverse activiteiten rondom bier en brouwers. Zo worden er lezingen gegeven over onder andere alcoholarm brouwen, lanceert Gebrouwen door Vrouwen het boek ‘Van brouwhobby tot succesvol biermerk’ en worden er bierproeverijen onder leiding van biersommeliers aangeboden.

De tentoonstelling Bier. Amsterdam stad van bier en brouwers is te zien vanaf donderdag 9 april tot en met zondag 6 september 2020. De tentoonstelling is samengesteld door gastcuratoren Irma Enklaar en Edo Dijksterhuis. Dijksterhuis schreef diverse boeken over bier en brouwers.