Restaurants zetten in op afhaal om omzetderving door coronavirus te voorkomen

Restaurants zetten in op afhaal om omzetderving door coronavirus te voorkomen

Horecaondernemers zoeken naar alternatieven om omzetderving te voorkomen door het coronavirus. Onder meer door in te zetten op het afhalen van gerechten. Ook sterchefs Joris Bijdendijk en Jerman de Rozario bieden hun gasten een speciaal to go-menu aan.

Jermain de Rozario schrijft op Facebook: 'Als ondernemer wordt er nu gevraagd om creatief te zijn en het misschien wel even anders te doen. Dit weekend zijn wij gewoon geopend maar wie weet moeten er volgende week wel meer maatregelingen getroffen worden. Daarom beginnen wij bij De Rozario daar nu al mee. De komende tijd is er de mogelijkheid om af te halen bij ons. Drie gerechten met typerende Rozario smaken, inclusief onze heerlijke bao broodjes met miso mayonaise en sambal badjak.' Gasten kunnen de gerechten thuis nuttigen, nadat ze telefonisch een reservering voor het to go-menu hebben geplaatst.

Rijks

Vanaf maandag 16 maart start sterrestaurant Rijks met het bezorgen en laten afhalen van maaltijden voor diner. 'Omdat het grootste deel van Nederland thuis zit, willen wij onze gasten hiermee toch een avondje uit geven. Alleen dan aan de eigen eettafel', zegt chef Joris Bijdendijk.

Het menu van drie gangen (€32,50) bestaat uit een groene gazpacho vooraf, tri-tip van rund als hoofdgerecht en een chocolade brownie als afsluiter. Bij het menu serveren we een gezonde amuse, speltbrood met boter en friandises. Om de sfeer van RIJKS thuis na te kunnen bootsen, is een brief met instructies bijgevoegd van Joris Bijdendijk zelf. Indien gewenst kunnen er ook wijnen bij besteld worden.

Het menu is vanaf maandag 16 maart te bestellen en wordt bezorgd via Deliveroo en Uber Eats. Ook is het mogelijk om het eten zelf af te halen bij het restaurant. De bestelling verloopt dan ook via beide bezorgdiensten. Overigens is Rijks restaurant gewoon geopend voor lunch en diner, echter gelimiteerd tot maximaal 75 couverts.

Joris Bijdendijk
Joris Bijdendijk

Bij Marc

Marc Dietvorst, eigenaar van onder meer Bij Marc, zegt zijn zaak open te hebben én extra maatregelen te hebben getroffen, maar meldt ook dat hij het reguliere to go-assortiment van friet, snacks, pizza en kip tijdelijk heeft uitgebreid met diverse a la carte gerechten. Gasten kunnen de bestelling telefonisch doorgeven.

Situatie Nederland

Hotels en restaurants in Nederland hoeven de deuren nog niet te sluiten, maar kampen met een toegenomen aantal annuleringen. Uit onderzoek van KHN over de invloed van het coronavirus op de horeca onder bijna 4.000 horecaondernemers blijkt dat 55% meer annuleringen ervaart van bestaande reserveringen dan normaal. Daarnaast ervaren zij gemiddeld 33% omzetverlies door de adviezen en maatregelen.

Maatregelen Nederland

Evenementen voor meer dan 100 personen in heel Nederland worden afgelast. Deze maatregel heeft het kabinet afgekondigd om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Uit eten gaan mag wel. De maatregelen gelden tot ten minste 31 maart.

Sluiting horeca België

In België gaan de maatregelen al een stap verder. Daar sluiten vanaf vrijdagavond cafés, restaurants en discotheken en schort het onderwijs op scholen op. Dat maakte premier Sophie Wilmès donderdagavond bekend na afloop van overleg van de Nationale Veiligheidsraad over de aanpak van het coronavirus. De maatregelen duren tot 3 april.

Reactie Nederlandse ondernemers

Nederand ondernemers vragen op Facebook om steun van gasten en vragen om juist wél te komen. Ron Blaauw schrijft onder meer: Ik denk, dat we als nuchtere Nederlanders en vooral als de mogelijkheid er nog is ook het leven moeten blijven vieren. Juist nu een beetje meer moeten genieten. Bezoek uw lievelingsrestaurant een keertje extra de komende tijd. Ga voor een drankje of al is het alleen maar voor een hoofdgerecht. Vier het leven in een van de prachtige restaurants of bars in uw omgeving. Van Luttelgeest tot Baarlo. Ze zullen u met open armen ontvangen en verwennen.’