Waarschijnlijk geen volledige lockdown in zwaar getroffen regio's

Waarschijnlijk geen volledige lockdown in zwaar getroffen regio's

Er komen vrijwel zeker geen extra maatregelen zoals een avondklok voor enkele regio's waar de besmettingscijfers nog steeds hoog zijn zoals in de regio's Rotterdam en Dordrecht. Ingewijden bevestigen berichtgeving maandag hierover van het AD.

Het kabinet liet vorige week weten extra stappen voor zwaar getroffen regio's te overwegen. Daarbij werd naast de avondklok gedacht aan verdere sluiting van de detailhandel en sluiting van het voortgezet onderwijs. Het zou dan neerkomen op een volledige lockdown in deze regio's.

Geen aanleiding

De cijfers geven nu geen aanleiding tot deze drastische maatregelen, is te horen. Het kabinet zal dat vermoedelijk dinsdagmiddag bekend maken na het ministerieel crisisberaad op Algemene Zaken. Coronaminister Hugo de Jonge zal het besluit dan bij zijn vertrek kort toelichten op de stoep van het ministerie.

Persmoment

Het wordt volgens bronnen geen persconferentie of persmoment. Het zal lijken op een vrijdagochtend voor de wekelijkse ministerraad als bewindslieden de media ook even te woord staan voor ze naar binnen gaan. Volgende week dinsdag is er weer een persconferentie over het coronavirus.

Avondklok

In de Tweede Kamer is ook scherpe kritiek op het idee van het instellen van een avondklok. Ook bij coalitiepartijen zoals D66 valt een avondklok niet goed. Premier Mark Rutte zei vorige week in de Kamer de avondklok wel achter de hand te willen houden als maatregel.

Cafés en restaurants hebben sinds 13 oktober de deuren gesloten. Hotels mogen - net als in maart - wel open blijven. De horeca moet de deuren gesloten houden tot en met half december. Vanaf woensdag 4 november 22.00 uur tot en met woensdag 18 november gelden de aangescherpte maatregelen. Medio december beoordeelt het kabinet wat er voor de periode daarna mogelijk is. Minister De Jonge meldt nog dat de mondkapjesplicht uiterlijk 1 december wordt ingevoerd.

Werkgeversorganisatie VNO-NCW heeft een plan opgesteld om te komen tot een ‘test-samenleving’, waardoor Nederland weer ‘vrijwel normaal’ kan leven. Zonder anderhalve meter afstand en alle horeca weer open.

Voorzitter van VNO-NCW Ingrid Thijssen legt in De Telegraaf uit dat het plan bestaat uit drie fases, waarvan de laatste medio april 2021 haalbaar zou moeten zijn.

Gehele lokale bevolking testen

De eerste fase is het testen van de gehele lokale bevolking in regio’s met de meeste besmettingen. Zo kan het virus met 85 procent worden teruggedrongen, denkt VNO. Als dat gebeurd is en het virus is grotendeels gedoofd, kunnen horeca, kantoren en theaters weer open.