Loket NOW-3 maandag open, UWV maakt zich op voor drukte

Loket NOW-3 maandag open, UWV maakt zich op voor drukte

Uitkeringsinstantie UWV maakt zich op voor 'topdrukte' als maandag het loket open gaat waar werkgevers het derde NOW-steunpakket kunnen aanvragen om loon te kunnen blijven doorbetalen. Het UWV verwacht 'duizenden' nieuwe aanvragen. Vanaf 09.00 uur kunnen werkgevers de tegemoetkoming in de loonkosten voor de maanden oktober tot en met december 2020 aanvragen.

De voorwaarden voor de derde tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW) zijn gewijzigd. De tegemoetkoming in de loonkosten is teruggeschroefd van 90 naar 80 procent, maar maximaal 80 procent bij een volledig omzetverlies en evenredig minder bij een lager omzetverlies. De tegemoetkoming gaat daarnaast niet omlaag als het bedrijf eventueel personeel moet ontslaan. Werkgevers moeten bij ontslag werknemers aan ander werk helpen. Ook het totale bedrag dat een bedrijf kwijt is aan loon mag 10 procent afwijken zonder dat het gevolgen heeft voor het steunbedrag dat ze krijgen.

Aanvragen kunnen tot en met zondag 13 december worden ingediend. Ook in dit derde steunpakket komen werkgevers met minimaal 20 procent omzetverlies in aanmerking voor steun. De NOW-regeling is bedoeld om zoveel mogelijk werkgelegenheid te behouden.

flexwerkers

Topdrukte

Vanwege de onlangs aangekondigde gedeeltelijke lockdown die bepaalde sectoren zoals de horeca hard treft, rekent het UWV op topdrukte. Voor de eerste periode aan het begin van de coronacrisis kende het UWV bijna 140.000 aanvragen toe. In de tweede periode, toen de coronamaatregelen werden versoepeld en bedrijven de tegemoetkoming minder hard nodig hadden, waren dat ongeveer 63.000 toekenningen.

Vierde en vijfde aanvraagperiode

Er komt nog een vierde en een vijfde aanvraagperiode voor tegemoetkoming in de loonkosten over de maanden januari tot en met maart 2021 en april tot en met juni 2021. Daar zijn nog geen data voor bekendgemaakt.

Time-out arrangement (TOA)

Het eerder aangekondigde Time Out Arrangement krijgt nog verdere vorm. Dat stelt ondernemers in staat om hun bedrijf tijdelijk in een soort winterslaap te brengen. Wanneer de situatie weer verbetert, kunnen zij snel weer van start gaan. Op die manier hoeven in de kern gezonde bedrijven geen faillissement aan te vragen met alle gevolgen van dien. Het kabinet werkt dit nu verder uit in de Wet homologatie onderhands akkoord (WHOA).

Tijdelijke verbreding TVL

De TVL is bedoeld om ondernemers te helpen met het betalen van hun vaste lasten, zoals huur, terwijl er veel minder geld wordt verdiend. Tot nu was de TVL beperkt tot een aantal sectoren, maar het kabinet heeft besloten om de TVL tijdelijk open te stellen voor alle sectoren. Niet alleen direct getroffen bedrijven merken de gevolgen van de overheidsmaatregelen, maar ook toeleveranciers, de transportsector en de voedingstuinbouw. Voor de tijdelijke verbreding TVL is 140 miljoen euro gereserveerd. Bedrijven kunnen vanaf medio november een aanvraag indienen.

Subsidie voorraad- en aanpassingskosten

Horecaondernemers hebben voorraden aangelegd die ze niet meer kunnen gebruiken vanwege de tijdelijke sluiting. Ook hebben zij vaak geïnvesteerd om in de winter op een corona-veilige manier open te kunnen blijven, bijvoorbeeld door hun terras te overkappen. Het kabinet geeft, bovenop de TVL, een eenmalige subsidie om deze gemaakte kosten te compenseren, van  2,75 procent van de omzetderving, gemiddeld 2500 euro. Ondernemers kunnen de subsidie vanaf medio november aanvragen via de TVL-aanvraag. Voor deze regeling is 40 miljoen gereserveerd.