Burgemeesters geraadpleegd over coronamaatregelen evenementen

Burgemeesters geraadpleegd over coronamaatregelen evenementen

Justitieminister Ferd Grapperhaus wil weten hoe de burgemeesters denken over de coronamaatregelen voor evenementen die in de zomer waarschijnlijk weer mogelijk worden. Hij heeft de 25 burgemeesters van het Veiligheidsberaad donderdagavond uitgenodigd voor een digitaal overleg.

Het demissionaire kabinet neemt vrijdag een beslissing over de nieuwe coronamaatregelen voor evenementen deze zomer.

Het kabinet wil vóór vrijdag van de burgemeesters weten wat hun aandachtspunten zijn op het gebied van handhaving en vergunningverlening. Gekeken wordt onder meer naar de resultaten van de Fieldlabs, naar het toegangstesten, naar het vaccinatiebewijs en andere regels, aldus een woordvoerster van het beraad. Er wordt ook over maximale aantallen bezoekers gesproken.

Versoepelingen eerder doorgevoerd

Volgens ingewijden komt het kabinet vrijdag met een besluit hierover, omdat organisatoren van de evenementen op tijd de vergunningen geregeld moeten hebben. Het is nog niet bekend hoe en wanneer precies het besluit vrijdag wordt bekendgemaakt.

Terrassen weer open op het Vrijthof in Maastricht. Foto: Marcel van Hoorn. coronamaatregelen

Ook spreekt het kabinet over het al eerder doorvoeren van de voorgenomen versoepelingen. Die staan nu nog gepland voor 30 juni, maar mogelijk gaan ze al op 26 juni in. Vanaf dan geldt onder meer het advies maximaal acht gasten per dag thuis te ontvangen, gaat de maximale groepsgrootte binnen naar honderd mensen en is er meer mogelijk voor de horeca, sport en cultuur. Ingewijden benadrukken dat er nog discussie over is in het kabinet en er pas later over wordt besloten.

Een ander discussiepunt binnen de ministersploeg is het afschalen van de basismaatregelen, zoals het houden van 1,5 meter afstand en het dragen van een mondkapje in supermarkten en het openbaar vervoer. Deze maatregelen vervallen vooralsnog pas als de laatste stap van het zogeheten openingsplan wordt gezet. Hier staat nog geen datum voor, maar demissionair coronaminister Hugo de Jonge zei eerder dat dit waarschijnlijk niet eerder dan september zal zijn. Met name het eerder loslaten van de mondkapjesplicht zou onderwerp van discussie zijn. Besluiten hierover worden pas later dan vrijdag verwacht.

Bekijk deze collectie

Wetgeving

In deze collectie alles over wetten en regels waar de horeca mee te maken heeft. Van de recente wijzigingen in de pensioenwet tot inzichten in de Bibob-regelgeving. Leer hoe je aan wet- en regelgeving voldoet en hoe je vergunningen aanvraagt.