Stadshaven Brouwerij opent deuren in Rotterdam

Stadshaven Brouwerij opent deuren in Rotterdam

De Stadshaven Brouwerij Rotterdam is officieel geopend. Naast een brouwerij is er een horecagedeelte waar gasten kunnen eten en drinken. Van self-service taps tot biercocktails en van bier-foodcombinaties tot bbq-gerechten.

Tijdens de opening van de Stadshaven Brouwerij werden zes nieuwe craftbieren onthult: de Fearless Fruit range met een vleugje fruit en de klassieke bieren uit de Fearless Crew range. Een oude kraan die vroeger werd gebruikt in de voormalige fruitloods hees een doek omhoog, waardoor het bier feestelijk werd onthuld.

Stadshaven Brouwerij
Directeur Harm van Deuren tapt het eerste bier.

Het design van het horecagedeelte, de Stadshaven Brouwerij Gastropub, is eveneens geïnspireerd op de Fearless bieren. Hier kunnen gasten vanaf vandaag de bieren proeven en een bijpassend gerecht bestellen. Op de menukaart staan 'eerlijke en duurzame (streek)producten' waarbij de keukenbrigade gebruikmaakt van drie verschillende bereidingstechnieken: de steenoven, smoker en bbq. In de Gastropub worden de in-house gebrouwen craftbieren, innovatieve bier- en (fruit)foodcombinaties en biercocktails geserveerd en kan men de bieren tappen aan de self-service taptafels. Daarnaast worden er ook rondleidingen en bierproeverijen verzorgd.

Nieuw Rotterdams bier

De Stadshaven Brouwerij is een omvangrijke craftbierbrouwerij. Met brouwketels van 4000 liter en opslagtanks tot 12000 liter, kan 2 miljoen liter bier per jaar worden gebrouwen. Hiermee nestelt de Stadshaven Brouwerij zich qua capaciteit direct in de top-3 van grootste craftbierbrouwerijen van Nederland. De bieren zijn geïnspireerd op de locatie waar de Stadshaven Brouwerij zich bevindt, in een 100 jaar oude fruitloods, en de historie van Rotterdam Fruit Port, ooit Europa’s grootste fruithaven.

Stadshaven Brouwerij

De afgelopen maanden heeft het brouwteam drie Fearless Fruit-bieren ontwikkeld: de Kraken Blond met kiwibes en bloedsinaasappel, de Great White met grapefruit en sinaasappel en de Piranha Tripel met kumquat en mango. Het design van de bieren kenmerkt zich door de avonturen die zich onder water afspelen en die men zal proeven door middel van de exotische fruitcombinaties. Daarnaast zijn er drie klassieke Fearless Crew-bieren gebrouwen: de Pilsner, de India Pale Ale en de Tripel. Alle bieren zijn afgevuld in fles, blik en fust en vanaf nu te drinken in de brouwerij en bij andere horecagelegenheden en slijterijen door heel Nederland en te koop in de shop van de Stadshaven Brouwerij.

Thema's en circulair werken

In de Gastropub en op het terras is in totaal plek voor 650 gasten. In het horecagedeelte kunnen gasten de bieren proeven en gerechten bestellen. De Gastropub is verdeeld in vier ruimtes waarin de thema’s van de Fearless avonturen terugkomen. Zo is er bij de ingang ‘The Kraken Pub’, waar gasten aan de bar de brouwsels kunnen proeven. Daarnaast zijn er vijf ‘Brouwertafels’. Na het diner wordt de ruimte om 22.00 uur omgebouwd in ‘The club’ waar onder meer live muziek wordt gespeeld en gedanst kan worden.

De Stadsbrouwerij maakt gebruik van moderne technieken om zo circulair mogelijk te werk te gaan en zo min mogelijk water en energie te verspillen. Er liggen 1700 zonnepanelen op het dak. De brouwerij werkt ook samen met Rainmaker, een bedrijf dat afvalwater gaat opvangen en zuiveren, zodat het opnieuw als brouwwater kan worden gebruikt.

Stadshaven Brouwerij

Ook het restafval van het brouwproces, bostel, heeft een bestemming. Dit wordt geschonken aan de koeien van de welbekende Floating Farm, ’s werelds eerste drijvende zuivelboerderij op nog geen 200 meter bij de brouwerij vandaan. Doordat de koeien het bierbostel eten, produceren ze 2,5 liter meer melk per dag. De brouwerij gebruikt het melk vervolgens weer in het horecagedeelte om bijvoorbeeld cappuccino’s mee te maken.