NOW en TVL ook voor waterschade horecaondernemers

NOW en TVL ook voor waterschade horecaondernemers
Alleen de luifel en de punten van de parasols van De Werf in Venlo kwamen nog boven water uit.

Horecaondernemers die kampen met waterschade in Limburg kunnen de regelingen zoals NOW en TVL inzetten om de omzetschade te beperken. Voor materiële schade aan keuken, restaurant of hotel kunnen ondernemers terecht bij hun verzekering of anders een beroep doen op de WTS, de Wet tegemoetkoming schade bij rampen.

Dit heeft premier Mark Rutte laten weten tijdens een persmoment op maandag 19 juli. De regelingen zijn oorspronkelijk bedoeld om bedrijven te steunen die omzetverlies leden door de coronacrisis.

Veel horeca is zwaar getroffen door de waterschade zelf of is uit voorzorg dicht gebleven. Ook blijven toeristen voorlopig weg uit bijvoorbeeld Valkenburg.  Limburg is erg afhankelijk van toerisme, vooral het zwaar getroffen Valkenburg. Het herstel van de coronacrisis wordt nu abrupt onderbroken omdat hotels, cafés en restaurants dicht zijn en toeristen niet kunnen komen.

Rutte liet weten dat de coronasteun van het kabinet ook kan worden ingezet voor omzetverlies door de wateroverlast. 'We maken geen onderscheid in de redenen voor omzetverlies, dus die regelingen zijn ook van toepassing op de ernstige situatie in Limburg', zei hij maandag. 'Het kabinet houdt de situatie in de gaten en bekijkt of er meer nodig is.'

Restaurant La Casa in Valkenburg.

NOW en TVL voor waterschade en omzetderving

NOW en TVL kunnen ingezet worden voor omzetderving en personeelskosten omdat bedrijven onderliepen, zoals in het centrum van Valkenburg, maar ook voor horecaondernemers die uit voorzorg hun deuren moesten sluiten. Zo was de horeca en de bioscoop in het outlet centrum in Roermond gesloten vanwege het dreigende water. Dinsdag gaat het outlet centrum weer open. In Venlo liep bijvoorbeeld Restaurant aan de Werf volledig onder.

Ook het restaurant van Rene Brienen in Well bleef dicht. Hier wordt met man en macht geprobeerd waterschade te voorkomen. Restaurant Pura in Valkenburg hield het binnen droog, maar blijft toch dicht tot woensdag 21 juli. ‘De gemeente heeft nadrukkelijk aangegeven om niet naar Valkenburg te komen als je er niet woont of werkt’, verklaart het restaurant de sluiting. Ook het in aanbouw zijnde restaurant Ambrozijn in Valkenburg bleef droog. Seven Nijenhuis: 'Ons kerkje ligt wat hoger dan het centrum, maar daar was en is het echt drama. Vreselijk voor al mijn collega's.'

Het 'terras' van restaurant Brienen aan de Maas.

Eind vorige week heeft Rutte zelf het rampgebied bezocht en het greep hem aan. ‘Horecaondernemers die net uit de coronacrisis komen krijgen nu dit voor hun kiezen. Dat is vreselijk. Zij kunnen rekenen op hulp.’

Schade verzekerd?

Een overstroming is één van de schades is die door bijna alle verzekeraars wordt uitgesloten. Bij ‘heftige regenval’ gelden er andere bepalingen. Welke kosten wel of niet gedekt worden door de verzekeraar verschilt per verzekeraar en per polis. Het zal meestal de Inventarisverzekering of het zogenaamde Huurdersbelang zijn. Nu de overheid de watersnood als ramp heeft betiteld, is dat gunstig voor eventuele tegemoetkoming in de schade.

Dit betekent namelijk dat via de WTS, Wet tegemoetkoming schade bij rampen een tegemoetkoming aan burgers en ondernemers op de schade komt. Die regeling gaat worden uitgevoerd door o.a. de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, de Rvo. Het besluit bepaalt welke schade welke vergoeding krijgt. Het gaat om schade en herstel aan gebouwen, inboedel, voorraden etc. De precieze uitvoering wordt nog uitgewerkt.