Mehrsa Ghadiri van Innside by Meliá is F&B Professional of the Year 2021

Mehrsa Ghadiri van Innside by Meliá is F&B Professional of the Year 2021
Mehrsa Ghadiri omringd door de jury. Vlnr: Paul Sprakel, Iris Kranenburg, Demian van der Reijden, Maarten Wessels, Agnes Raggers, Maaike de Reuver en AF&BM voorzitter René Giel. - foto: Cynthia van Dijke

Netwerkvereniging AF&BM heeft de winnaar van de titel F&B Professional of the Year bekendgemaakt. Mehrsa Ghadiri, f&b manager van het net geopende hotel Innside by Meliá in Amsterdam mag de titel een jaar dragen. Ze won het in de finale (nipt) van Koen van der Plank van Nobel op Ameland en Yoran Shukrula van Apollo Hotel Amsterdam/Harbour Club Amsterdam Zuid.

Mehrsa Ghadiri werd op zaterdag 18 september tijdens het jaarlijkse diner van AF&BM (Association of Food & Beverage Management) uitgeroepen tot F&B Professional of the Year 2021. De jury prijst haar tomeloze energie en diepgaande liefde voor het vak en noemt haar een ware ambassadeur voor zowel de vereniging als voor het f&b-vak.

Ze kreeg de titel uitgereikt door juryvoorzitter Maarten Wessels. ‘Mehrsa ademt liefde voor het vak en lééft voor f&b. In haar relatief jonge carrière heeft ze al menig succesvol f&b concept ontwikkeld, en dat is bij Innside by Meliá, dat dit voorjaar de deuren opende op de Amsterdamse Zuidas, niet anders.’

Ghadiri kreeg van de directie van deze grote internationale keten niet alleen waardering, maar ook de vrijheid het concept verder uit te bouwen om als voorbeeld te dienen voor andere hotels van de groep.

Verbinding

‘Dat mensen in deze onzekere tijden hun vaste baan wilden opzeggen om met Mehrsa in een nog niet geopend hotel te gaan werken, zegt iets over hoe goed zij is voor haar medewerkers', stelt de jury.

‘Ze zoekt altijd naar verbinding. Of dat nu met gasten, medewerkers, leveranciers of omwonenden van het hotel is: iedereen verdient haar aandacht. Zo stuurde ze omwonenden van Innside by Meliá handgeschreven kaarten en organiseerde online bijeenkomsten voor alle medewerkers, waardoor die elkaar al kenden toen iedereen voor het eerst fysiek in het hotel kwam. En voor wie denkt dat ze snel weer naar een volgend project gaat heeft ze een mooie f&b-tegeltjeswijsheid: als f&b manager maak je het verschil niet in één jaar. Dat jullie maar weten: she's here to stay.’

Ghadiri ontwikkelde in de pre-openingsfase van het hotel de twee f&b concepten: skybar en restaurant Cielo (Hemel) op de 19e etage, waar de Spaanse chef Oriana Bellardi tapas met een moderne twist serveert. De keuken is hier even belangrijk als de cocktailbar waar mixologist Filipe Braz, voormalig bartender van onder meer hotel Pulitzer Amsterdam en restaurant The Duchess, de scepter zwaait.

Op de begane grond is Tierra (Aarde), waar een all day dining-concept met Spaanse klassiekers wordt gevoerd. De contouren van beide concepten zijn neergezet door het Amsterdamse bureau EME, de invulling is grotendeels op het conto van Ghadiri te schijven. Er is veel interesse van collega's binnen de groep: ze gaat de komende tijd naar een aantal hotels om ze te helpen hun f&b verder aan te scherpen.

Haar vermogen concepten uit te denken, haar sterke visie op hoe om te gaan met medewerkers en gasten - naar eigen zeggen een gevolg van haar Iraanse roots - én haar sprankelende persoonlijkheid maken haar tot een ware ambassadeur van het vak en van de AF&BM en leveren haar de titel F&B Professional of the Year 2021 op.

Finale F&B Professional

Ghadiri won het in de finale van de F&B Professional of the Year van Koen van der Plank van Hotel Nobel op Ameland en Yoran Shukrula van Apollo Hotel Amsterdam/Harbour Club Amsterdam Zuid. De verschillen waren klein, waardoor de jury een lastige taak had een winnaar aan te wijzen.

De jury bezocht de drie finalisten op één dag in hun eigen bedrijf. Daar had elke finalist exact een uur de tijd om de jury te overtuigen. Dit zegt de juy over de twee andere finalisten:

Yoran Shukrula

‘Fantastisch om te zien hoe Yoran letterlijk zijn jeugddroom najaagt. Als kleine jongen zei hij al: ik wil later een hotel hebben. Met hard werken kon hij, tegen de adviezen in, naar de hotelschool en kijk waar hij nu staat. Nog altijd staat zijn carrière in het teken van leren en kennis vergaren, zo haalde hij naast zijn baan zelfs nog een E MBA. Mooi om te zien. Met zijn team ontwikkelt hij f&b concepten die navolging vinden in andere hotels van de groep en hij maakt goed gebruik van de merkenkracht die zowel Apollo als The Harbour Club hem bieden.’

Koen van der Plank

‘Een op- en top gastheer die heel goed is voor zijn medewerkers en een echte meerwaarde voor Nobel. Een mensenmens, zowel naar gasten als medewerkers. En creatief, precies wat je van een f&b manager verwacht: moet horeca dicht tijdens de lockdown, maar mogen slijters openblijven? Dan starten we toch gewoon met proeverijen in de slijterij van Nobel? Dat was zó succesvol dat na de lockdown de slijterij permanent werd omgebouwd tot proeflokaal. Met een team van 46 waarvan er maar 3 van Ameland komen, moet je ook creatief zijn in je werving en aantrekkelijke voorwaarden bieden. Dat zit niet alleen in salaris en huisvesting, onder aanvoering van Koen kunnen medewerkers ook hun kennis verbreden in de Nobel Academy.’

Bekijk een videoimpressie van de finaledag:

F&B Professional of the Year

De titel is dit jaar voor de elfde keer uitgereikt en Ghadiri is al de vierde vrouw op rij die wint. In het najaar start de zoektocht, waarbij uit alle inzendingen een lijst van tien genomineerden wordt samengesteld. Vervolgens is het aan hen om stemmen te vergaren en gaan de drie met de meeste stemmen naar de finale. In die finale hebben de drie finalisten exact een uur om de jury te laten zien wat hun successen zijn en wat hun visie op het vak is.

Daarbij werd gelet op: visie, eigenheid, ondernemerschap, maatschappelijke betrokkenheid en aantoonbare successen. Ook is de AF&BM op zoek naar een winnaar die een ambassadeur is voor het vak en ook voor de vereniging.

De winnaar wordt traditioneel op het Jaargala bekendgemaakt. Normaal is dat aan het begin van het jaar, dit jaar is alles vanwege bekende oorzaken anders. Vorig jaar was dat in Okura, waar Agnes Raggers de titel voor 2020 won. Dit jaar vond het Jaardiner plaats in De Munt in Utrecht.

Dit zijn de winnaars tot nu toe:

2021 – Mehrsa Ghadiri
2020 – Agnes Raggers
2019 – Lieke Weerdenburg
2018 – Ruth Engels
2017 – Maurice van Rossem
2016 – Eric Andersen
2015 – Bobby van Galen
2014 – Yuri Dries
2013 – Iris den Dekker
2012 – Reint van Rooij
2011 – Suzanne de Zwaan

De jury van de F&B Professional of the Year bestaat uit:

  • Maarten Wessels – Wessels Trainingen
  • Iris Kranenburg – Entree Magazine
  • Paul Sprakel – Hospitality Management
  • Demian van der Reijden – Misset Horeca
  • Maaike de Reuver – Food Inspiration
  • Agnes Raggers – (inmiddels) f&b manager van Hotel Arena en winnaar F&B Professional of the Year 2020