'Bizarre tarieven' om last minute horecapersoneel te vinden

'Bizarre tarieven' om last minute horecapersoneel te vinden

Horecaondernemers bieden bizarre tarieven - tot wel 30 euro per uur - om hun openstaande shifts ingevuld te krijgen. Met name housekeeping en medewerkers in de bediening kunnen fors verdienen als ze handig gebruik maken van deze urgentie.

Dit zegt Ard Huininga van uitzendplatform Youbahn. Zijn platform levert horecamedewerkers voor de spoelkeuken, bediening, bar, housekeeping en keukenhulpen. Een ervaren chef-kok of een sommelier zul je ook via Youbahn niet vinden.

Uurloon

‘Je ziet heel erg dat vraag en aanbod de horecamarkt regeert. Als iemand last-minute wil werken kan hij of zij echt de krenten uit de pap vissen en zo een heel fijn zakcentje verdienen.’

Het gemiddelde uurloon dat een medewerker bediening zelf mee naar huis kan nemen ligt op 11,50 euro. Kostprijs voor de ondernemer ligt dan ongeveer op 22 euro. (x1,65 voor de werkgeverslasten en dan nog 3 euro per verloond uur voor Youbahn). ‘Dat is het gemiddelde… Je ziet dat de tarieven enorm oplopen als de nood hoger is. Bij mooi weer, zieken in het team. Wij adviseren ondernemers ook om aan het uurloon op te voeren als de deadline nadert. Prijs is het instrument om die dienst toch gevuld te krijgen.’

Youbahn bestaat al sinds 2016 maar is vorig jaar opnieuw gelanceerd als platform. ‘We hebben afscheid genomen van langdurige opdrachten en richten ons alleen nog op de klus-economie: losse shifts dus.’

Volgens Huininga willen de meeste studenten geen vaste uren meer werken op vaste dagen. ‘Zij plannen niet meer weken vooruit. Doen ze dat wel, dan zien we juist veel afzeggingen of no shows op een shift. Wij vullen op dinsdag de diensten voor donderdag. Dat is wat studenten willen. Onze doelgroep kiest zelf bij wie en wanneer ze gaan werken.’ Volgens deze arbeidsmarktdeskundige zal dat steeds meer gemeengoed worden.

Amsterdam, Rotterdam, Utrecht

Het platform heeft geen landelijke dekking, maar is met name actief in drie steden: Amsterdam, Rotterdam en Utrecht. De werving van werknemers vindt online plaats waarna studenten (‘bijna niemand boven de 30 jaar’) een profiel aanmaken.

‘Als ondernemer kies je altijd zelf de kandidaat. Ook kunnen ondernemers en werknemers elkaar beoordelen na een dienst. Kiezen is echter niet altijd belangrijk… De nood is soms zo hoog dat ondernemers blij zijn met iedereen die helpt.’

Garantie voor de invulling van diensten geeft Youbahn niet af. Dit doet bijvoorbeeld James Horeca wel, tegen een meerprijs. ‘Onze marge is dun, wij kunnen niet garanderen dat er iemand komt. We adviseren dus wel aan welke knoppen een ondernemer kan draaien om de kans op invulling van de shift te vergroten. Dat is bijvoorbeeld het uurloon. Voor een minimumloon stapt een student niet meer in de bus.’