Miljoenenboete voor bedrijven die kartel vormden in zaak gebruikt frituurvet

Miljoenenboete voor bedrijven die kartel vormden in zaak gebruikt frituurvet
VFN#4333 Het gebruik van frituurvet in cafetaria Bon Appetit in Rijsbergen met medewerker Jan de Bruijn (26). Foto: Kolkend vet

Twee bedrijven die geld verdienen met het ophalen en recyclen van gebruikt frituurvet hebben een boete van in totaal €4 miljoen gekregen wegens kartelvorming.

Het voormalige Rotie en Nieuwcom maakten jarenlang onderling afspraken over de prijzen die ze horecaondernemers zouden betalen voor het gebruikte vet. Daarmee hielden ze die prijzen kunstmatig laag en benadeelden ze de aanbieders, stelt toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM).

Horeca de dupe

Nieuwcom en Rotie, dat na een overname bekendstaat als Quatra, maakten de prijsafspraken tussen 2012 en 2018. Vooral kleinere café- en restauranteigenaren werden daarvan de dupe, meldt de ACM. Vaak worden kartelboetes opgelegd wegens verboden afspraken over verkoopprijzen, maar de toezichthouder benadrukt dat bedrijven ook geen geheime akkoorden mogen sluiten over hun inkoopprijzen.

Lage inkoopprijzen, hoge winstmarge

De twee bedrijven konden dankzij de lage inkoopprijzen hun winstmarges ophogen. De zaak kwam aan het licht door een melding van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

Gebruikt frituurvet

Gebruikt frituurvet is een belangrijke grondstof voor biodiesel. Nederland en de Europese Unie stimuleren de laatste jaren het gebruik van biodiesel als duurzamere brandstof.

Bekijk deze collectie

Wetgeving

In deze collectie alles over wetten en regels waar de horeca mee te maken heeft. Van de recente wijzigingen in de pensioenwet tot inzichten in de Bibob-regelgeving. Leer hoe je aan wet- en regelgeving voldoet en hoe je vergunningen aanvraagt.