Nederlands eendenvlees: lekker en lekker lokaal

Nederlands eendenvlees: lekker en lekker lokaal
Menno Post

Wat je van ver haalt is lekker. Maar wat je van dichtbij haalt, is nog veel lekkerder. En duurzamer. Lokale versproducten zijn aan een gestage opmars bezig. En dan vooral Nederlands vlees. Terecht, want naast oog voor dierenwelzijn en een duidelijke herkomst hebben Nederlandse producenten volop aandacht voor smaak. Lekker vlees van uitstekende kwaliteit haal je van dichtbij!

Een bijzonder Nederlands vleesproduct is de eend. Nederlands eendenvlees is mals, sappig en smaakvol. De eend wordt van oudsher op de Veluwe gehouden. In de loop van de jaren bouwden de producenten van eendenvlees een enorme expertise op. Het resultaat: een schone sector die op diervriendelijke manier produceert. En boven alles een zeer smaakvol kwaliteitsproduct met brede gebruiksmogelijkheden.

Heerlijke combinaties

Nederlandse eend is de perfecte basis voor de meest smaakvolle, culinaire en feestelijke gerechten. Als chef verras je je gasten bijvoorbeeld met een traditionele confit de canard van Nederlandse eend. Of wat denk je van een salade met gerookte eend? De mogelijkheden zijn groot. En één ding is zeker: met Nederlandse eend zet je iets bijzonders op tafel.

Volop keuze in kwaliteit

Makro heeft een bijzonder breed assortiment kwaliteitsvlees. Van het meest sappige rundvlees tot aromatisch varkensvlees en Nederlandse eend. Die laatste is bovendien verkrijgbaar in veel variaties: van hele eend tot eendenbouten, van gerookte eendenborst tot pekingeend.

Eend in bijenwas

Menno Post, chef van Olivijn in Haarlem met één Michelinster kookt graag bewust met producten van eigen bodem. In Groots 3, het magazine van Makro, staat zijn verhaal centraal. Zijn signature dish is in bijenwas gerijpte, wilde Nederlandse eend met pompoen-zoetzuur, mais en saus van gezouten karamel. Hij vertelt bevlogen over de ontwikkeling van het topgerecht, met Nederlandse eend in de hoofdrol.

Menno: 'Kijk, een chef is ook een soort boer. Je moet begrijpen hoe de natuur werkt. We kwamen op het idee om de eend te vullen met venkel en specerijen en om 'm op deze manier te laten rijpen. Bijenwas is waterdicht en zorgt ervoor dat bacteriën en schimmels geen kans krijgen. Dit zorgt voor een schoon en veilig huis waarin de eend van binnenuit marineert.'

Dopen en rijpen

Na het vullen van de eend, wordt hij in bijenwas gedoopt. De waslaag sluit de eend 100% af. Hierdoor kan het vlees 10 weken rijpen. Het openen is een klein spektakel, waarbij de chef de eend aan tafel kraakt. Hierbij komen de heerlijke geuren van het vlees en de vulling vrij. Daarna volgen de laatste bereidingen.

Verschillende bereidingen

De eend komt op drie manieren terug op het bord. De gemarineerde eendenborst komt met een cuisson. De pootjes worden gekonfijt, zodat ze supermals worden. En van het karkas maakt de chef een volle jus, die alle smaken verenigt. Maisblokjes, pompoenkrokantjes, puree en zoetzuur van pompoen en een saus van laurier, mandarijn en jeneverbes met een karamel van gecondenseerde melk maken het gerecht helemaal af. Het resultaat: een bijzonder en chefwaardig topgerecht, waarin alle smaken optimaal samenkomen. Een culinaire creatie van topniveau, met een prachtig Nederlands kwaliteitsproduct aan de basis.

Dit artikel is gesponsord door Makro.