Solidariteit is ver te zoeken

Solidariteit is ver te zoeken

Kerstlockdown horeca: de solidariteit is ver te zoeken. December is de maand van solidariteit. Het duidelijkst is dat te zien in de kerstreclames van de supermarkten met de te vette sausjes van saamhorigheid.

Supermarkten boeken recordomzetten in december, helemaal als de horeca dicht is. Toch is er van solidariteit richting de horeca weinig sprake.

Zo pleit de supermarktbranche voor versoepelingen van de coronamaatregelen, want ‘een sluitingstijd van 20.00 voor een supermarkt richt echt schade aan’.

Natuurlijk mag ook die branche opkomen voor de belangen van hun leden, maar een beetje solidariteit richting de horeca zou op zijn plaats zijn. Supermarktketen Dirk van den Broek deed ook een duit in het zakje. In een werfcampagne voor nieuw personeel roept de supermarktketen medewerkers op te switchen van de horeca naar de supermarkt. Er wordt hen dan ook hulp geboden bij omscholing.

Als er één branche is die geprofiteerd heeft van de coronacrisis is het de supermarktbranche. Tijdens de horecalockdown in 2020 gingen de omzetten door het dak. Een horecasluiting is voor supermarkten echt goed nieuws. Het doet een beetje denken aan het gebrek aan saamhorigheid aan het begin van de coronacrisis. ‘We moeten het samen doen’ was toen het credo, terwijl de horeca als een van de zwaarst geraakt werd helemaal alleen stond.

Natuurlijk is nu nog niet bekend hoe lang de huidige coronamaatregelen gaan duren. Maar zoals altijd is er ook nu weer van alles uitgelekt en wordt er voorgesorteerd op een verlenging van de huidige avondlockdown. Dus ook na 19 december is de horeca na 17.00 uur op slot. Dat betekent weer geen kersdiners in de horeca, geen oudejaarsfeesten en geen nieuwjaarborrels.

Het beleid blijft onnavolgbaar. Terwijl de meeste coronabesmettingen op school en in thuissituaties ontstaan, houden we de scholen open en gaan we met z’n allen bij elkaar thuis aan het kerstdiner en niet in de horeca. Over solidariteit gesproken.

Veel horecaondernemers hebben helaas zelf al moeten kiezen voor een kerstlockdown. Bedrijfsfeesten, borrels en diners voor december werden al massaal afgezegd en vanwege de inkoop en het maken van de roosters is het in veel gevallen ook al te laat om nog te schakelen.

Veel ondernemers focussen zich nu op afhaal en op de kerstlunch, al is dat laatste best een uitdaging omdat Nederlanders niet gewend zijn om met kerst te lunchen in een restaurant. Maar laten we als horeca het goede voorbeeld geven en gezelligheid, saamhorigheid en solidariteit bieden, al kan dat maar tot 17.00 uur of via een bezorg- of afhaalmaaltijd.

Marjon Prummel is hoofdredacteur van Misset Horeca.

Bekijk deze collectie

Financieel gezond

Bij het exploiteren van een horecazaak komt enorm veel kijken. Vooral op financieel gebied. In deze collectie staan tips & tricks om het rendement van je horecazaak te verhogen. Ook bevat de collectie kennisartikelen over financiering en (het voorkomen van) faillissement.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.