Nieuwe getuigenverhoren in zaak-Volendam

De gemeente Edam-Volendam hoort volgende week bij de rechtbank in Haarlem vijf getuigen in de civielrechtelijke procedure die tegen de gemeente loopt. Het gaat om ambtenaren die meer kunnen vertellen over beleid op gebied van brandpreventie en veiligheid van vergelijkbare gemeentes als Volendam rond het jaar 2000, aldus N. Koeman, advocaat van Edam-Volendam.

Letselschade-advocaten spanden vorig jaar namens slachtoffers van de nieuwjaarsbrand en de Stichting Slachotffers Nieuwjaarsbrand Volendam (SSNV) een procedure aan bij de rechtbank in Haarlem om de aansprakelijkheid van de gemeente Edam-Volendam en café-eigenaar J. Veerman aan te tonen. Zij hoorden tot nu toe zestien getuigen, onder wie een aantal gemeenteambtenaren, voormalig burgemeester F. IJsselmuiden en Veerman.

De SSNV is inmiddels in onderhandeling met Veerman over een financiële schikking. In het café van Veerman, de Hemel, brak in de nieuwjaarsnacht van 2001 brand uit waardoor veertien jongeren om het leven kwamen en een paar honderd mensen gewond raakten. Het strafproces tegen Veerman, zijn dochter en de bedrijfsleider van het pand, laat nog op zich wachten. In die zaak worden ook nog steeds getuigen gehoord waardoor de kans op behandeling van de strafzaak in 2002 zeer klein is, aldus persofficier J. Hartjes van het Openbaar Ministerie in Haarlem.

De getuigen die van 6 tot en met 8 november in Haarlem worden gehoord, zijn onder meer twee medewerkers van het Nederlands Instituut voor Brandweer en Rampenbestrijding (NIBRA), een medewerker van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en een voormalig ambtenaar van de provincie Noord-Holland. 'Zij moeten de vergelijking met het beleid van andere gemeenten rond het jaar 2000 kunnen trekken waarna zal blijken of Edam-Volendam het toentertijd juist heel goed deed of heel slecht', aldus advocaat Koeman.