Hennie van der Most doet ook Koperen Hoogte van de hand

Hennie van der Most doet ook Koperen Hoogte van de hand
De Koperen Hoogte op archiefbeeld van Misset Horeca (2016)

Hennie van der Most verkoopt De Koperen Hoogte - een voormalige watertoren met hotelkamers en restaurant - aan de A28 bij Zwolle. Begin augustus nam hij ook al afscheid van zijn Duitse attractiepark Wunderland Kalkar.

De Chinese familie Yang – ook eigenaar van Restaurant Nieuwe Tijd in Duiven - heeft de toren die deels kan draaien gekocht van Hennie van der Most (72)

Van der Most gaat nog niet met pensioen, hij wil zich vol op een project in Rotterdam richten. ‘Ik heb nu nog 8 à 9 andere bedrijven en wil mij vol richten op één project, een nieuw pretpark in Rotterdam op het terrein van een voormalig afvalverwerkingscentrale.’ Van der Most is hier al 'even' mee bezig; hij kocht het terrein al in 2012.

Van der Most heeft op horecagebied alleen nog het Ufo Restaurant in Rotterdam en Most Horecahandel in Schuinesloot. Verder bezit hij een ijzerhandel en attracties.

De Koperen Hoogte

Hoewel Van der Most problemen had met het rendabel runnen van De Koperen Hoogte, ziet de nieuwe eigenaar het rooskleuriger in. ‘Het is een iconische locatie, iedereen kent het en we zien er veel potentie in’, aldus Michael Yang.

Yang (30) is woordvoerder van de familie. Hij blijft zelf in Duiven, zijn broer gaat de dagelijkse leiding in Zwolle op zich nemen. Wat de familie aan Van der Most betaald heeft, is niet bekend.

Zes jaar geleden – in 2016 - pompte Van der Most nog 1,5 miljoen euro in de watertoren. Niet de eerste mega investering… Sinds hij zijn tanden zette in De Koperen Hoogte kent het gebouw een turbulente geschiedenis. Tussen 1991 en 2000 investeerde de Overijsselse ondernemer tussen de €25 miljoen en €30 miljoen om de toren om te bouwen tot een horecabedrijf in het hoge segment. Luxueuze hotelkamers, diverse toprestaurants en vergaderlocaties moesten De Koperen Hoogte tot dé hotspot van het Oosten maken.

Van luxe naar lage drempel

Om een lang verhaal kort te maken: dat liep uiteindelijk anders. In juli 2015 restte Van der Most niets anders dan de deur op slot te doen om nog diezelfde maand een doorstart te maken en het restaurant weer te openen en – later – een aantal horecalocaties te verpachten. Dat laatste verliep opnieuw niet helemaal naar wens waardoor uiteindelijk de locatie weer in eigen beheer kwam. En waar voorheen kamers €250 per nacht ‘deden’ en de kelder werd bezet door winkeltjes van Cartier en Louis Vuitton, werden ‘laagdrempelig’ en ‘toegankelijk’ de nieuwe steekwoorden.

De toren wordt door de nieuwe eigenaren voorzien van nieuwe meubels, behang en tapijt. Verder blijft het een combinatie van restaurant voor honderden eters en hotel met zeventien kamers, waarbij ook ruimte is voor feesten en partijen en ook de plek voor vissers in het water naast het gebouw blijft. Tien personeelsleden gaan mee naar de nieuwe eigenaar.

Nieuwe eigenaar, nieuwe plannen

Yang gaat het qua horeca wel anders aanpakken. ‘We willen een eigen concept neerzetten waarbij mensen à la carte eten kunnen bestellen. Rond 1 november verwachten we de eerste gasten te ontvangen. We willen een grotere verbouwing doen, maar de vergunningsaanvraag loopt nog.’

Ook zegt hij nog niet alle plannen te willen onthullen. ‘We willen er rustig aan werken.’