Tv aan in de zaak? Regel je licentie op tijd

Tv aan in de zaak? Regel je licentie op tijd

Het WK voetbal komt er aan. Het vertonen van voetbalwedstrijden heeft toegevoegde waarde voor horecabedrijven: het biedt ontspanning, amusement en gezelligheid. Als je voetbalwedstrijden wilt tonen in je zaak, vergeet dan niet om tijdig je licentie aan te vragen.

Als je in je zaak of tijdens een evenement tv-beelden vertoont, heb je toestemming nodig van de rechthebbenden van deze programma’s. Denk bijvoorbeeld voetbalwedstrijden of andere (sport)uitzendingen. Stichting Videma regelt, namens de rechthebbenden, de licentie en zorgt ervoor dat de rechthebbenden hun rechtmatige vergoeding ontvangen.

Wat doet Stichting Videma?

Stichting Videma behartigt de belangen van meer dan 5.000 auteursrechthebbenden, zoals programmaontwikkelaars, scenarioschrijvers, regisseurs en acteurs, waarvan de programma’s worden uitgezonden op de Nederlandse publieke en commerciële zenders. Als in de horeca de tv aanstaat, heeft de rechthebbende recht op een vergoeding. Ook bij het evenementmatig vertonen van tv-programma’s hebben zij recht op een vergoeding. Er is dan ook altijd toestemming van de auteursrechthebbenden nodig.

Stichting Videma behartigt de belangen van de rechthebbenden en heeft daarmee het mandaat om licenties af te geven voor het vertonen van alle programma’s die worden uitgezonden via de belangrijkste Nederlandse publieke en commerciële zenders.

Het betreft toestemming voor doorgifte en groepsvertoning van alle programma’s die worden uitgezonden op de volgende zenders: NPO1, NPO2, NPO3 (en de digitale kanalen van de publieke omroepen), RTL4, RTL5, RTL7, RTL8, RTLZ, SBS6, SBS9, NET5, Veronica, Disney XD, Nickelodeon, MTV, Comedy Central, Discovery Channel en TLC. De rechten op deze programma’s berusten bij omroepen (voor zover zij zelf eigenaar zijn van de programma’s die ze uitzenden) en producenten.

WK voetbal

Van 20 november 2022 tot en met 18 december 2022 is het WK voetbal. Het is, na ruim twee jaar, eindelijk weer mogelijk om dergelijke sportwedstrijden met elkaar in de horeca, op een plein of in een (grote) zaal te kijken. Ga je één of meerdere wedstrijden van het WK vertonen? Neem dan contact op met Videma en vraag tijdig je (evenementen)licentie aan, zodat je zeker weet dat alles correct is geregeld.

Voordelen als lid van een brancheorganisatie

Leden van een brancheorganisatie waarmee Videma een overeenkomst heeft afgesloten, kunnen aanspraak maken op de overeengekomen brancheverenigingskorting. Hierover kan je bij Videma of bij de brancheorganisatie meer informatie inwinnen.

Dit artikel is gesponsord door Stichting Videma.