Secundaire arbeidsvoorwaarden; hoe zet je ze optimaal in?

Secundaire arbeidsvoorwaarden; hoe zet je ze optimaal in?

In deze krappe arbeidsmarkt is het steeds lastiger om goede werknemers te werven en behouden. In veel gevallen kom je er niet alleen met een eerlijk salaris; ook de secundaire arbeidsvoorwaarden moeten goed geregeld zijn. Gelukkig zijn er veel verschillende manieren om medewerkers tevreden te houden en aan je te binden. Koninklijke Horeca Nederland geeft je een paar ideeën.

Persoonlijke ontwikkeling en opleiding

Persoonlijk ontwikkeling is voor werknemers steeds belangrijker. Goed geschoolde werknemers zijn gemotiveerder en productiever én bieden jouw gasten de beste service. Je medewerkers een opleiding aanbieden, is dus een win-winsituatie.

Denk bijvoorbeeld aan een cursus sociale hygiëne, een bhv-cursus, een biertraining, een masterclass gastvrijheid of een opleiding tot leidinggevende in de horeca. Er zijn verschillende aanbieders van opleidingen speciaal voor de horeca. En vanuit de overheid zijn er verschillende regelingen en subsidies voor (online) opleidingen, zoals de SLIM-regeling, Nederland Leert Door en het STAP-budget. Maak hier gebruik van!

Met de Werkkostenregeling kun je zelf bepalen wat je onbelast aan je werknemers aanbiedt of vergoedt”

Uitbreiding WKR

Vanaf 2023 wordt het makkelijker om je medewerkers aan je te binden met aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden. Dan wordt namelijk het budget voor de Werkkostenregeling (WKR) verhoogd. Met de WKR kun je als werkgever zelf bepalen wat je onbelast aan je werknemers aanbiedt of vergoedt. Denk bijvoorbeeld aan maaltijden tijdens de dienst, een ov-kaart, cadeaubonnen of een sportabonnement. En wil je je medewerkers financieel tegemoetkomen in deze lastige periode? Dan kun op deze manier bijvoorbeeld ook eenmalig een bijdrage doen aan hun energierekening.

Deel je winst

Je werknemers enthousiasmeren en écht betrekken bij je bedrijf, doe je door ze te laten delen in de winst. Spreek met je team af dat ze bij het behalen van een positief resultaat een bepaald percentage van de winst ontvangen. Dit is een mooie beloning voor je werknemers en een extra motivatie om de beste service te bieden aan je gasten.

Flexibele werktijden

Een betere balans tussen werk en privé is steeds belangrijker voor werknemers. Wees dus, voor zover dat kan, flexibel in de werktijden. Ga met je medewerkers in gesprek om hun wensen in kaart te brengen en voldoe hier zo goed mogelijk aan. Misschien werkt jouw medewerker het liefst op vaste dagen? Of geef bijvoorbeeld de mogelijkheid om óm het weekend te werken in plaats van elk weekend.

Ook de optie bieden om parttime te werken, kan een goed idee zijn. Hiermee vergroot je de groep met potentiële werknemers enorm. Denk aan jonge ouders of juist ouderen die graag willen werken, maar niet fulltime.

Stel je vraag aan de specialisten van KHN Advies

Heb je vragen over hoe je je secundaire voorwaarden goed kunt inzetten? Of over een ander onderwerp waar je als horecaondernemer mee te maken krijgt? Dan kun je terecht bij KHN Advies. Een team van specialisten helpen je op weg bij momenten van opstarten en groeien maar ook bij calamiteiten of beëindiging van je bedrijf. Ze adviseren je ook bij juridische vraagstukken, geschillen met de gemeente of uitdagingen met medewerkers. Voor leden van Koninklijke Horeca Nederland is deze service helemaal gratis.

Dit artikel is gesponsord door Koninklijke Horeca Nederland