'Draadloze connectiviteit verbetert de restaurantervaring'

'Draadloze connectiviteit verbetert de restaurantervaring'

De economische gevolgen van de coronacrisis zijn inmiddels uitgebreid gedocumenteerd*. De restaurantsector zat duidelijk in de hoek waarin de klappen vielen. In het tweede kwartaal van 2020 gingen in totaal 112 horecazaken failliet, waarvan 93 restaurants en cafés, het hoogst aantal faillissementen sinds eind 2013. Kan de horeca hier met behulp van draadloze connectiviteit verandering in brengen?

Een blog door Evert Suur, regio directeur Noord-Europa bij Cradlepoint.

Aan het begin van het tweede kwartaal van 2022 meldde 43 procent van de horecaondernemers dan weer dat personeelstekort de belangrijkste belemmering is voor de bedrijfsvoering. Het mag duidelijk zijn: de restaurantsector verkeert in zwaar weer.

Economisch herstel waarborgen

Hoewel de lockdowns al enige tijd zijn opgeheven en de horeca op volle kracht vooruit gaat zijn de zorgen, bijvoorbeeld over een nieuwe golf van coronabesmettingen, voor veel restaurants verre van voorbij. Restauranthouders zijn naarstig op zoek naar manieren om het prille momentum vast te houden en hun economisch herstel te waarborgen. Eén van de routes hiervoor is het ingrijpend veranderen van de traditionele manier van uit eten gaan, en de restaurantervaring flexibeler en interactiever te maken.

Goede internetverbinding onmisbaar

Voor veel klanten draait uit eten gaan tegenwoordig om meer dan culinaire hoogstandjes en een unieke ambiance. Goede internetverbindingen zijn om tal van redenen onmisbaar geworden voor zowel klanten als restauranteigenaars. Ze maken het mogelijk om interactieve ervaringen te bieden en flexibeler te werk te gaan.

Draadloze WAN’s (wireless WAN’s oftewel WWAN’s) maken gebruik van mobiele breedband en beheersystemen die voor betrouwbare connectiviteit zorgen. Zou dit het herstel van de restaurantsector een boost kunnen geven?

Contactloos persoonlijk maken

Door hoogwaardige connectiviteit kunnen restauranteigenaren een contactloze en veilige ervaring bieden. Denk aan het scannen van een QR-code op het menu om de bestelling door te geven of om het menu alvast door te nemen, zonder hierop te moeten wachten. Het personeel heeft zo zelf meer tijd om aandacht te besteden aan een persoonlijk praatje of de drankjes op te nemen.

Een andere mogelijkheid is om bestellingen door te geven via de besteltablets van een tafel, die je kan personaliseren met een welkomstboodschap en een foto van de ober in kwestie. Beveiligde draadloze connectiviteit maakt ook het gebruik van handheld betaalapparaten of afrekenen via de besteltablets mogelijk.

Restauranteigenaren kunnen tevens data inzetten om hun gasten een gepersonaliseerde ervaring te bieden. Bijvoorbeeld door terugkerende klanten menu’s en speciale aanbiedingen voor te schotelen. Dit is een manier om als fysiek restaurant te concurreren met de kortingen waar online bezorgdiensten mee strooien.  

Een slechte wifi-verbinding kan betekenen dat gasten geen tweede keer terugkomen”

Gasten verwachten goede wifi

Internet behoort ook tot de restaurantervaring. Mensen die openbare locaties bezoeken, verwachten tegenwoordig direct toegankelijke en gratis wifi. Restaurantbezoekers zijn daar geen uitzondering op. Een slechte of ontbrekende wifi-verbinding kan een flinke domper zijn voor hybride werkers of gasten die graag jouw heerlijke gerechten willen delen met hun online achterban. Het kan betekenen dat ze niet snel een tweede keer terugkomen.

Traditionele vaste breedbandverbindingen en eenvoudige draadloze USB of wifi-routers bieden onvoldoende capaciteit voor het moderne dataverbruik. Veel restaurants in winkelcentra of foodcourts zullen bovendien een eigen netwerk nodig hebben dat los staat van het vaste netwerk dat door de verhuurder van het pand wordt aangeboden. WWAN-oplossingen kunnen deze problemen voorkomen door restaurants een veilig gescheiden netwerk te bieden dat de extra belasting kan opvangen door te fungeren als back-up netwerk, of dienst te doen als primair netwerk voor probleemloze connectiviteit.

Zichtbaarheid vergroten met mobiele connectiviteit

Mobiele restaurants zoals foodtrucks en pop-up stores kunnen ook profiteren van de WWAN’s. Nu de festivals en evenementen weer in volle gang zijn, kunnen deze culinaire ondernemers hun kans grijpen om hun zichtbaarheid te versterken en te vergroten.

Ze kunnen ook anticiperen op mogelijke coronamaatregelen en lockdowns; als de gasten niet naar jouw restaurant kunnen komen, breng jij je mobiele restaurant naar de gasten toe! Diverse sterrenchefs in Nederland hebben zich tijdens de pandemie zo staande gehouden en meer. Chefkok Soenil Bahadoer wist zijn personeel aan het werk te houden, experimenteerde met nieuwe gerechten en vergrote zelfs de naamsbekendheid van zijn restaurant.   

Betrouwbare connectiviteit is dan onmisbaar. Een traditionele breedbandverbinding ontbreekt vaak op dergelijke flexibele locaties. Een WWAN voorziet je foodtruck of pop-uprestaurantje op elke gewenste locatie van sterke mobiele connectiviteit. Moeiteloos pinbetalingen uitvoeren, stories plaatsen voor Instagram of een slimme hashtag actie op locatie voor de bezoekers opzetten, alles blijft mogelijk.     

Digitale transformatie in de horeca

IoT-apparatuur draagt bij aan verbeteren van processen en de kwaliteit van dienstverlening. In restaurants kan het verzamelen van waardevolle data zorgen voor een efficiënter inzet van het personeel, besparen op het energieverbruik, of bijdragen aan de klantbeleving in jouw restaurant. Energieverbruik verminderen kan bijvoorbeeld door de temperatuur intelligent te laten regelen. Denk ook aan de sfeerverlichting per tafel instellen of juist wat feestelijker verlichting voor de feestdagen of speciale gelegenheden van gasten.

Voedselveiligheid

Een stapje verder is IoT gebruiken voor de voedselveiligheid in de keuken. Denk aan de risico’s in koelapparatuur en voedselbereidings- of verwarmingsapparatuur. Tegenwoordig moet dat nog handmatig, op vaste tijden, worden geregistreerd in logboeken voor de inspecties. IoT verkleint hierin de risico’s zoals onnauwkeurige of gehaaste gegevensverzameling of onleesbare, beschadigde of verloren logboeken. Denk ook aan het reguleren van de opslag- en voorraadniveaus; analyses uitvoeren en voedselverspilling tegengaan, en heldere inzichten krijgen in de vraag naar ingrediënten.

Steeds meer organisaties maken gebruik van IoT-apparatuur om processen te stroomlijnen en de kwaliteit van hun dienstverlening te verbeteren. Daarmee groeit het belang van een betrouwbaar netwerk dat ondersteuning biedt voor meer apparaten, de betrokken partijen en intensievere dataoverdracht. Maar als het netwerk dat voor de overdracht van al deze informatie wordt gebruikt uitvalt, zal dat meteen nadelige gevolgen hebben voor de bedrijfsvoering. WWAN’s treden dan op als een back-up netwerk of functioneren als een primair netwerk, om zo de operatie draaiende te houden.

Creatieve kansen

WWAN’s faciliteren moeiteloos de draagkracht van de digitale transformatie van jouw restaurant of keuken. Het verkleint de risico dat waardevolle data verloren gaat als de traditionele verbinding uitvalt. Mobiele connectiviteit zorgt ervoor dat jouw restaurant beter opgewassen is tegen ingrijpende maatschappelijke en economische veranderingen. Het verbetert de operationele efficiëntie en maakt je restaurant onafhankelijk van de traditionele breedbandverbinding. Het creëert juist creatieve kansen in het digitaliseren van de keuken of de klantbeleving en voor het inzetten van personeel.

*Bron: CBS

Dit artikel is gesponsord door Cradlepoint.