Nederlandse bedrijven spuiten rundereiwit in Britse kip

De Britten blijken al jaren kip te eten die in Nederland is ingespoten met rundvleeseiwitten. De Ierse keuringsdienst van waren heeft dat ontdekt en waarschuwt voor het risico op BSE. Ierland heeft de consumptie van de kip al verboden. Dit onthult de Britse krant The Guardian vandaag.

De kippen zelf zijn afkomstig uit Brazilië en Thailand. In Nederland krijgt het pluimvee een speciale eiwitbehandeling waardoor ze meer water opnemen en malser worden. Vervolgens gaan ze diepgevroren naar Groot-Brittannië. The Guardian noemt drie bedrijven in Nederland waar dit speciale procedé plaatsvindt: Lelie, Vrieskoop en De Kippenhof.

Britse keuringsdiensten zijn al vanaf 1997 op de hoogte van het probleem, maar pas onlangs is een DNA-test ontwikkeld waarmee de rundvleeseiwitten zijn aan te wijzen. De kip in kwestie wordt veelvuldig genuttigd in kantines, pubs en restaurants. De Ierse keuringsdienst van voedsel ontdekte vorige maand dat meer dan de helft van de onderzochte Nederlandse kippen DNA bevatte dat niet door de ingrediënten op het etiket kon worden verklaard. De meeste kippen bevatten rundvleeseiwit, maar een aantal kippen bleek ook te zijn behandeld met proteïnen van varkensvlees.

’Onze grootste zorg is de bron van het rundvlees’, rapporteerde de Ierse dienst. Directeur Andrew Reilly noemt in de krant de hoeveelheid water in de kippen ‘schaamteloze fraude. Dit kun je geen kipfilets meer noemen. We hebben geen idee waar het rundvleesmateriaal vandaan komt.’’Als je niet weet wat de bron is, dan is er een potentiële kans op BSE’, citeert The Guardian voorzitter Peter Smith van de Britse adviescommissie die BSE-risico's in kaart brengt.

De Britse krant benaderde het bedrijf Vrieskoop voor een reactie. Commercieel directeur M. van der Arend beweert dat hij niet weet hoe het rundereiwit in zijn kip is terechtgekomen. Zijn bedrijf gebruikt alleen kippenproteïnen. ‘Die heb je nodig, omdat anders het water er weer uitloopt. Ik denk dat het iets is wat de kippen in Brazilië hebben gegeten.’