Rovende butler Huis ter Duin hoeft voorlopig niet de cel in

Rovende butler Huis ter Duin hoeft voorlopig niet de cel in

De butler en persoonlijk assistent van de eigenaar van Grand Hotel Huis ter Duin in Noordwijk, die in 2018 al werd veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf vanwege het stelen van juwelen van hotelgasten, hoeft voorlopig nog niet de cel in. De hoge raad heeft een eerdere uitspraak vernietigd en terugverwezen naar het gerechtshof om opnieuw te behandelen.

De rovende voormalige butler van Huis ter Duin in Noordwijk zou voor honderdduizenden euro's aan sieraden uit de hotelkluis hebben verduisterd door de diamanten in de sierraden te laten vervangen door geslepen glas. Hij werd in 2018 veroordeeld tot 2 jaar cel. Daar kwamen in hoger beroep in 2020 zelfs nog een paar maanden bij. Door die laatste uitspraak van het gerechtshof is nu door de Hoge Raad een streep gezet. De zaak is terugverwezen naar het hof, dat opnieuw de zaak inhoudelijk zal moeten behandelen.

Daar kan alsnog eenzelfde straf uit volgen. De Hoge Raad heeft niet de straf zelf onrechtmatig verklaard, maar vernietigt wel de manier waarop het hof hiertoe gekomen is. Dit blijkt uit een arrest van de Hoge Raad van eind november 2022. Volgens het rechtscollege is de uitspraak die het gerechtshof Den Haag twee jaar terug deed voor een deel ontoereikend gemotiveerd. De raad vindt het bewijs voor zijn veroordeling te dun.

Hoe zat het ook alweer?

In 2016 werd butler Marcel J. gearresteerd. Hij zou tussen 2010 en 2016 voor tonnen aan juwelen hebben geroofd. Niet alleen van hotelgasten, maar ook van zijn werkgever. De familie Noorlander is eigenaar van Grand Hotel Huis ter Duin in Noordwijk. J. was de persoonlijk assistent van Marjan Noorlander.

Hij roofde vooral juwelen van in het hotel logerende familie en vrienden van de eigenaren. Van de persoonlijke gasten van de hotelfamilie kreeg hij regelmatig dure juwelen in handen, om in de kluis te bewaren of bij een juwelier te laten reinigen. Vervolgens liet hij de diamanten en andere edelstenen in de armbanden of colliers vervangen door goedkoop zirkonia. De echte edelstenen verkocht hij in onder meer Antwerpen.

De rechter veroordeelde de rovende butler van Huis ter Duin in 2018 veroordeeld tot 24 maanden gevangenisstraf, waartegen zowel J. als het openbaar ministerie in beroep gingen. Dat hoger beroep diende in 2020, waar het hof een gevangenisstraf van 28 maanden oplegde.

Vervolgens ging J. in cassatie bij de Hoge Raad. Die heeft nu de eerdere veroordeling van het gerechtshof vernietigd en terugverwezen. Het hoger beroep moet daarom over en tot die tijd hoeft J. niet de gevangenis in. Wel moet J. zo'n €73.000 aan schadevergoeding betalen, de cassatie die daartegen werd ingesteld heeft de Hoge Raad verworpen.

Waarom nu niet de cel in?

De veroordeling in zowel eerste aanleg als in hoger beroep waren voor een belangrijk deel gebaseerd op de diefstal van tientallen sieraden van Leonie Worp-Van Dijk, de inmiddels overleden weduwe van vastgoedmiljonair Nico Worp. J. heeft deze diefstal altijd ontkend, terwijl hij juist bekennende verklaringen aflegde over het omruilen van andere sieraden. Volgens hem had de hoogbejaarde vrouw hem expliciet gevraagd haar sieraden te laten taxeren en vervolgens te veilen, aangezien zij deze toch nooit droeg. Verklaringen van de dochter van het slachtoffer dienden als belangrijk bewijs, maar dit bewijs is nu door de Hoge Raad als te summier beoordeeld.

Wanneer het hoger beroep opnieuw dient is nog niet bekend.