NK Leermeester-Leerling: Bronzen koksmes voor Meave

NK Leermeester-Leerling: Bronzen koksmes voor Meave

Het team van restaurant Meave in Utrecht, bestaande uit leermeester Tommy Janssen en leerling Sem Klein Oonk, heeft dinsdag 10 januari op de Horecava het NK koken voor Leerling en Leermeester gewonnen.

De NK Leermeester-Leerling-wedstrijd, ook bekend als het Bronzen Koksmes, vond plaats in de Gilde Arena in de RAI Amsterdam.

Leerling Sem Klein Oonk was na de bekendmaking dolblij. 'Ik ga morgen vrij nemen', riep hij met een brede glimlach. 'Waar is de champagne. Ik ga zo ook wat eten bestellen. Want koken ga ik vandaag niet meer.' Tommy Jannsen hoorde het lachend aan: 'Fantastisch. Heel leuk om nieuw talent in de picture te zetten en nieuw talent te inspireren.'

De fanatieke deelnemers kookten diverse gerechten met een black box, waarin voor elke gang andere ingrediënten zitten. Het winnende duo ging naar huis met het felbegeerde brozen koksmes.

Alle deelnemers op een rij:

  • Restaurant Steef. Dit restaurant moest het zonder leermeester doen, omdat Stefan Visser was geveld door griep. Leerlingen Max de Jong en Nabiee Oving stonden er om die reden samen als team.
  • Restaurant Onivoo met leermeester Jasper Kox en leerling Luuk Wels.
  • Restaurant Maeve met leermeester Tommy Janssen en leerling Sem Klein Oonk.
  • Restaurant de Koetsier met leermeester Pepijn Soetekouw en leerling Lucas Lem
  • Restaurant het Rode Kooper met leermeester Marcel Smit en leerling Bas Adam.
  • 't Amsterdammertje met Marco van der Wijngaard en leerling Raymond Harmsen.

Tweede en derde plaats

De derde plaats ging naar team 't Amsterdammertje. Restaurant Oonivoo ging met zilver naar huis.

Jury

De proefjury bestaande uit Marleen Brouwer van restaurant Noor in Groningen, SVH Meesterkok Jeroen Robberegt en SVH Meesterkok Roger Rassin en keukenjuryleden: SVH Leermeester Bert van Manen en chef-kok Waldrik Kremer, waren te spreken over het niveau.

Marleen Brouwer, zelf voormalig winnaar van het Gouden Koksmes, liet voorafgaand aan de bekendmaking weten enorm veel respect te hebben voor de deelnemers. 'Jullie zijn gewoon strijders. En echt, ik weet hoe kut het is om nu hier vol spanning te staan.'

Over de gerechten van alle deelnemers zei ze: 'In sommige gerechten zaten te weinig specerijen, in andere juist weer te veel smaakmakers. Maar overall is het heel goed gedaan. Lovend was de jury over het dessert van de winnaar.

Organisatie Gastronomisch Gilde

De wedstrijd NK Leermeester-Leerling wordt georganiseerd door het Gastronomisch Gilde. Tijdens de Horecava organiseert het ook de strijd om de gouden koksmuts. Deze vond op de maandag plaats. De Gouden Koksmuts ging mee met Team Flore. Morgen vindt de Groene Koksmuts plaats. Een nieuwe wedstrijd die helemaal draait om plantaardig koken.