Finalisten Groene Koksmuts bekendgemaakt

Finalisten Groene Koksmuts bekendgemaakt
Foto-credits: Charlotte Mauritz / Annoncé Management

Op 11 januari was de voorronde van de Groene Kokmuts op de Horecava, een nieuwe wedstrijd die geheel in het teken staat van plantaardig koken georganiseerd door het Gastronomisch Gilde.

De focus ligt bij deze wedstrijd op plantaardig koken, steeds meer restaurants leggen de nadruk op plantaardig koken waardoor deze wedstrijd ook goed past in de huidige tijd.

De deelnemers mochten een onvoorbereide amuse zelf meenemen en moesten een voorgerecht en een tussengerecht koken met producten uit de blackbox en van de groenten en fruit tafel.

Onder het toeziend oog van de jury, die bestond uit Frank Fol (Chairman We’re Smart World), Theo van Rensch (SVH Meesterkok & initiator plant based opleiding ROC van Amsterdam) en Bert van Manen (Manager Culinary Team The Netherlands) gingen de deelnemers aan de slag.

Deelnemers

De deelnemers waren Youri Hiemstra van restaurant Oan tafel, Pierre van der Zeevan SOMM Uden, Timoti Jongsma van restaurant De Nieuwe Winkel**, Yornie van Dijk van De Basiliek en Lars Scheurs van Restaurant Rijks.

De deelnemers die gaan strijden om de titel tijdens Gastvrij Rotterdam zijn: Restaurant Basiliek, Restaurant de Nieuwe Winkel** en Oan Tafel. De wedstrijdorganisatie deelt in de komende tijd nog twee wildcards uit.

Prijzen

Restaurant Basiliek, Yornie van Dijk ging met de prijs 'Beste Voorgerecht' naar huis en Restaurant De Nieuwe Winkel, Timoti Jongsma mocht de prijs voor 'Beste Tussengerecht' meenemen naar Nijmegen.

Naast een trofee kregen de winnaars ook een cheque van €250 van het Gastronomisch Gilde en Nederlandse vanille van Koppert Cress.

Jurycommentaar

De jury had lovende woorden over voor de winnende teams: 'De Nieuwe keuken komt eraan, de deelnemers zijn echte pioneers op het gebied van creatief plantaardig koken. We hebben zeer smakelijke gerechten geproefd die iedereen positief zal ervaren, dit vindt écht iedereen lekker. We hebben op deze manier ook geen vis en vlees nodig. Dit belooft veel voor de finale in Rotterdam.'