Cacaoproductie in de knel door onrust Ivoorkust

De onrust in Ivoorkust heeft geleid tot forse stijging van de cacaoprijzen. Afnemers betalen momenteel de hoogste prijs in zestien jaar. Het West-Afrikaanse land is de grootste producent van cacaobonen.

Ivoorkust controleert 40 procent van de wereldmarkt. De komende drie maanden zijn cruciaal omdat de ladingen vooral tussen oktober en Kerst worden verscheept. De hoge prijzen op de termijnmarkt vloeien nu vooral voort uit angst voor een escalatie van het conflict. Tot dusver zijn er geen gewelddadigheden in de belangrijkste productiegebieden, maar het binnenlandse transport is verstoord door onder meer een groeiend gebrek aan brandstof. Hierdoor kunnen ook droogovens niet op volle toeren draaien.

De cacaomarkt is extra bevreesd voor mogelijke gewelddadigheden tussen Ivoriaanse arbeiders en immigranten, vooral uit Burkina Faso. Dat land wordt ervan beschuldigd de muitende soldaten in Ivoorkust te steunen. Ivoriaanse veiligheidstroepen hebben in de commerciële hoofdstad Abidjan al huizen van immigranten verwoest in hun zoektocht naar rebellen. Ivoriaanse jongeren bestookten woensdag het consulaat van Burkina Faso in diezelfde stad.