Dutch Cuisine-restaurant L'invité sluit na 11 jaar de deuren

Dutch Cuisine-restaurant L'invité sluit na 11 jaar de deuren

Restaurant L'invité op de Bloemgracht in Amsterdam sluit de deuren. L'invité was vooral bekend om zijn duurzame en lokale Nederlandse keuken. Het restaurant begon ooit als pop-up maar heeft uiteindelijk ruim 11 jaar bestaan.

Na ruim 11 jaar stopt restaurant L’invité op de Bloemgracht in de Amsterdamse Jordaan. Het restaurant was fervent aanhanger van Dutch Cuisine en vooral bekend om zijn duurzame en lokale Nederlandse keuken. Ondernemer, chefkok en gastheer Sico de Moel gaat zich voorbereiden op zijn volgende uitdaging. Op Domein Bergen ontwikkelt hij een gastronomisch voedselbos en ledenwijngaard.

De Moel zoekt al sinds 2021 naar een opvolger bij L'invité. Dat is niet gelukt. 'Ik had wel wat gegadigden en was met iemand in gesprek', laat De Moel weten. 'Maar door onder meer covid is dat enorm vertraagd en uiteindelijk niet doorgegaan. Het heeft me wel verbaasd dat er eigenlijk niet heel veel animo was. Het is een goedlopende zaak op een mooie plek. Alles zat erin, dus je kon zonder veel investering starten en vanaf dag één mooi rendement maken.' Toch is het niet gelukt het restaurant te verkopen. L’invité is nog geopend tot 26 februari 2023.

Sico de Moel in zijn restaurant L'Invite in Amsterdam
Sico de Moel in zijn restaurant L'Invite in Amsterdam

In 2012 startte L’invité als pop-up restaurant voor een jaar met een bijzondere formule: elke maand een nieuwe chefkok, elke maand een nieuwe maître. Het was een spin-off van L’invité Werving & Selectie.

Na het eerste jaar besloot Sico de Moel toch het restaurant voort te zetten en kwam er vast team. In de jaren erna paste dat team hun kennis van een pop-up restaurant neerzetten nog enkele keren toe, waaronder in 2015 op SAIL Amsterdam, toen in 5 dagen tijd ruim 3000 gasten kwamen lunchen en dineren op de Jan Schaeferbrug.

Dutch Cuisine bij restaurant L'invité.

Restaurant L’invité maakte vooral naam met de lokale, duurzame keuken: trots op onze Nederlandse boeren, jagers, vissers, wijn- en kaasmakers. L’invité zocht de beste producten van eigen bodem en werkte volgens het principe van Dutch Cuisine.

Zeer geliefd waren de cappuccino van Old Amsterdam, het Texels lam, de Zeeuwse scheermessen, het Amsterdams Damhert, Hollands wild en de vergeten oud-Hollandse groenten. Eenvoudige presentaties benadrukten de pure smaakbeleving van de oorspronkelijke producten.

Nederlandse wijnen

L’invité speelde ook een belangrijke rol in de promotie van Nederlandse wijnen. Van de Achterhoek tot Zeeland, van Friesland tot Zuid-Limburg, overal worden tegenwoordig wijnen van hele goede kwaliteit geproduceerd. Inmiddels komt zo’n 90 procent van de wijnen die bij L’invité worden geschonken van Nederlandse bodem.

Restaurateur wordt boer

Op 30 km ten noorden van Amsterdam realiseert duurzaam ondernemer Sico de Moel nu op Domein Bergen een gastronomisch voedselbos en een biologische ledenwijngaard.

Met inmiddels ruim 1000 leden, voordat er nog maar een fles wijn gebotteld, is de ledenwijngaard nu al zeer populair. Op Wijndomein Bergen, wat worden nieuwe duurzame druivenrassen aangeplant zoals de Cabernet cortis, Satin noir, Souvignier gris en Calardis blanc. Diederik Beker van Betuws Wijndomein, één van de huisleveranciers van L’invité, is ook betrokken als wijnbouwexpert bij Wijndomein Bergen.

Het gastronomische voedselbos is in de opstartfase. Dit is vooral een lange termijn investering. Over een jaar of 5 kunnen we hiervan pas de eerste serieuze opbrengsten verwachten. Hierbij wordt vooral gekeken naar gezonde, bijzondere producten met uitgesproken smaken. Op termijn hoopt de ondernemer op Domein Bergen eventueel ook weer wat kleinschalige horeca te kunnen realiseren.