Heinekenprijzen uitgereikt

Willem-Alexander heeft dinsdag in de Beurs van Berlage in Amsterdam vier grote internationale wetenschapsprijzen uitgereikt. De kroonprins reikte de prijzen uit als vervanger van zijn vader, die momenteel in het Academisch Medisch Centrum in de hoofdstad verblijft.

De prijsuitreiking vond plaats tijdens een bijzondere zitting van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. De Dr. H.P. Heineken Stichting en de Stichting Alfred Heineken Fondsen stellen de zogeheten Heinekenprijzen beschikbaar.

De H.P. Heinekenprijs voor Biochemie en Biofysica 2002 ging naar professor Roger Y. Tsien. De Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Geneeskunde 2002 ging naar professor Dennis J. Selkoe. De Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Milieuwetenschappen 2002 was voor professor Lonnie G. Thompson. Alle drie prijswinnaars werken in de Verenigde Staten.

De Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Historische Wetenschap 2002 viel in handen van professor Heinz Schilling, verbonden aan de Humboldt-Universitat in Berlijn. De prijzen bestaan uit een bedrag van 150.000 dollar. De Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Kunst 2002 van 50.000 euro reikte de prins uit aan videokunstenaar Aernout Mik.