Kurhaus Hotel weer even filmtheater

Het prestigieuze Kurhaus Hotel maakt vrijdag haar rentree als filmtheater. Op 9 juni 1896 opende het Kurhaus in Scheveningen het eerste filmtheater in Nederland. Daarmee werd een wereldstad als New York met negen dagen afgetroefd. De deuren van de oudste bioscoop van Nederland werden begin jaren twintig van de vorige eeuw weer gesloten.

Woensdagmiddag staat de onthulling van een gedenksteen op het programma. Organisatiebureau Scheveningen meldde dinsdag dat de steen er komt ter nagedachtenis aan de oudste bioscoop van Nederland. Onder anderen filmproducent Matthijs van Heijningen zal aanwezig zijn bij de onthulling.

Twee dagen later begint de eerste editie van de Ben & Jerry's Retro Filmweek Scheveningen. Vanaf vrijdag 13 tot en met zondag 22 september kunnen gasten van het Kurhaus in de grote zaal tijdens het diner kijken naar de allereerste films van de gebroeders Louis en Auguste Lumière. Tevens worden historische filmpjes over Scheveningen vertoond.

Tijdens de filmweek staan een groot aantal bekende en minder bekende oude films geprogrammeerd in onder meer Pathé Scheveningen, het Fortis Circustheater, Sea Life Scheveningen, de Palace Promenade, Museum Scheveningen en een aantal strandpaviljoens. Het hoogtepunt van het programma moet plaatsvinden op zaterdag 21 september. Die dag worden er drie klassiekers vertoond op een groot buitenscherm op de Boulevard. Het programma omvat verder muziekfilms, een Marilyn Monroe-serie, klassieke horror- en oorlogsfilms en diverse slapsticks.