Proef met warme maaltijden op school

Leerlingen van twee basisscholen in Almere krijgen vanaf maandag 16 september twee weken lang tussen de middag op school warme maaltijden aangeboden. Het gaat om een proef waarmee de Vereniging voor Openbaar Onderwijs (VOO) en een Duits cateringbedrijf willen kijken of daar behoefte aan is, aldus een woordvoerder van de VOO donderdag.

’Mensen hebben steeds minder tijd om 's avonds tijd te besteden aan de warme maaltijd. Ouders kunnen vaak overdag wel op hun werk warm eten. Kinderen kunnen dat niet’, vertelt de woordvoerder. De leerlingen van de scholen zijn niet verplicht om warm te eten in de lunchpauze. Wie liever boterhammetjes eet, mag dat. Er worden wel speciale maaltijden voor allochtone kinderen aangeboden, waarbij rekening wordt gehouden met religieuze dieetvoorschriften. Volgens de VOO is de ervaring dat allochtone kinderen minder vaak overblijven op school.

Het aanbieden van warme maaltijden op school is gebruik in omringende landen als Duitsland, België en Frankrijk. In Nederland gebeurt het slechts sporadisch op sommige scholen, maar dan niet tussen de middag.