Bijzonder horecabedrijf dat draaide om fermentatie na twee jaar failliet

Bijzonder horecabedrijf dat draaide om fermentatie na twee jaar failliet

Nog geen twee jaar na de opening, is het duurzame restaurant annex kookschool annex proeflab van fermentatiespecialist Christian Weij in Ede failliet. 'Op deze plek lukte niet wat wij voor ogen hadden', zegt Weij teleurgesteld.

SmaakPark opende september 2021 in de voormalige sporthal van het oude kazerneterrein in Ede. Daar bouwde Christian Weij het concept zorgvuldig op rond fermenteren en zoveel mogelijk zelf doen. Er liepen varkens, bijna letterlijk ín de zaak, er waren plannen voor een grote moestuin en overal in de grote hal stonden weckpotten, flessen en emmers gevuld met fermenterende groenten, fruit en andere ingrediënten. Maar nu is SmaakPark failliet. 

‘We hebben geprobeerd dingen te veranderen', zegt Weij in De Gelderlander. ‘Maar niet alle partijen wilden daarin mee. Uiteindelijk hebben we de stekker eruit moeten trekken, omdat de bodem van de schatkist was bereikt.’

Smaakpark is per 7 juni failliet, maar kreeg in 2022 nog bijna een half miljoen euro subsidie vanuit de Regiodeal Foodvalley. Daarin zijn het Rijk, de provincie Gelderland en acht Gelderse en Utrechtse gemeenten vertegenwoordigd. Volgens de site van de provincie ontving het bedrijf €477.150, bestemd voor het Fermentatielab. Met dat geld kon Weij gebruikmaken van apparatuur en kennis voor fermentatie van voedsel. Het lab is uiteindelijk niet in gebruik genomen. Ook van de gemeente Ede ontving Smaakpark Ede in 2020 €10.000 subsidie en dat jaar haalde de eigenaren ook nog eens ruim twee ton op via een crowdfunding. 

'Nooit van een leien dakje'

Weij noemt onder meer de moeizame start als reden dat SmaakPark nu failliet is. Hij opende in coronatijd en door vertraagde bouwmaterialen ook nog eens maanden later dan gepland. Al die tijd moest het personeel wel worden betaald, en als starter had Weij nauwelijks recht op coronasteun. ‘Eigenlijk stonden we vanaf het begin 2-0 achter. Het is nooit van een leien dakje gegaan.’

Christian Weij en Petra Busser, twee lokale ondernemers op gebied van voedsel, openden samen SmaakPark. Weij schreef meerdere boeken over fermentatie. Samen met Busser kocht hij een oude sporthal op het kazerneterrein en bouwde die om tot proeflokaal. Bezoekers konden er op de begane grond van het gebouw, dat was ingericht als foodhall met foodtrucks, bijzondere gerechtjes proeven. 

Een verdieping hoger bevond zich een kookstudio waar workshops werden gegeven. Achter de bar, en zichtbaar door een groot raam, verbleven enkele varkens die alles wat over was en niet kon worden gefermenteerd te eten kregen en uiteindelijk zelf ook weer door de koks werden verwerkt in gerechten. Rondom het gebouw is ook een voedselpark aangelegd, met 7000 vierkante meter aan groente en fruit.

En nu is de hal leeg, SmaakPark is failliet. 'Na de moeilijke start ging het na de opening heel goed. En toen kwam er weer een crisis: hoge energieprijzen, inkoopprijzen, noem maar op. En sinds acht maanden zitten we hier ook nog eens in een bouwput. We zijn bijna onbereikbaar, gasten kunnen ons niet meer vinden. Al met al een heleboel ellende', zegt Weij in een emotionele video op Instagram, waar hij door de lege hal loopt. 'Na 12 jaar knokken is vorige week het faillissement uitgesproken over het SmaakPark. We zijn nu officieel dicht.'

Doorstart

Op 30 mei vroegen Weij en Busser uitstel van betaling aan, 7 juni werd het uitgesproken: SmaakPark is failliet. Onder de schuldeisers bevinden zich onder meer het personeel en de Belastingdienst. Curator Artjan de Putter ziet kansen voor een doorstart en ook Weij hoopt daarop. ‘Dingen onderzoeken en nieuwe dingen bedenken is iets dat ik al twaalf jaar doe', zegt hij tegen De Gelderlander. ‘Wat betreft het Fermentatielab, dat zet ik sowieso door. Op deze locatie of op een andere. Er liggen nog aanvragen van grote bedrijven om personeel te trainen op gebied van afvalverwerking en fermentatie.’ 

Bekijk deze collectie

Horecabedrijf starten

Een eigen horecabedrijf starten is een droom voor veel mensen. Maar om die droom te realiseren moet je goed nadenken over de te voeren bedrijfsvoering, wet- en regelgeving waar je mee te maken krijgt, verzekeringen en nog veel meer. Deze collectie helpt je daarmee op weg.