Angelo Kremmydas opent Gitane in Amsterdam

Angelo Kremmydas opent Gitane in Amsterdam

Angelo Kremmydas, eerder werkzaam in Nacarat van Ron Blaauw, Maris Piper en NOPI van Ottolenghi in Londen, opende begin juni zijn eerste eigen restaurant, Gitane in een hoekpand aan de Jan Pieter Heijestraat in Amsterdam-West.

Gitane betekent zigeunervrouw en slaat op de ‘vrouwelijke’ manier van koken van Kremmydas, gecombineerd met zijn Griekse roots en omzwervingen over verschillende keukenstijlen. Het restaurant is 7 dagen open van ontbijt tot laat diner en heeft nadrukkelijk ook een buurtfunctie. ‘We zijn heel open ontvangen door de buurt’, vertelt Kremmydas. ‘En hebben al de eerste vaste gasten mogen signaleren, die even voor een koffie of biertje langskomen.’

Het restaurant heeft zo’n 40 couverts op het terras langs de gevel en nog eens zo’n 75 binnen en op de entresol. In de keuken staan 8 koks en er werken 10 fte’s in de bediening. ‘De eerste ervaringen zijn supergoed’, zegt Kremmydas. ‘We zijn tot eind augustus de weekenden met diner al volgeboekt. Afgelopen zaterdag hadden we over de hele dag van ontbijt tot diner zo’n 370 gasten. Daar ben ik heel blij mee, maar we houden altijd wel tafeltjes vrij voor walk-in’s. Door de drukte gaan we wel snel op zoek naar wat extra personeel. Ik mis voor het perfecte plaatje nog één man in de keuken en twee in de service.’

À-la-carte én snackkaart

Gitane serveert zowel een à-la-cartemenu met lunch en diner als een snackkaart met schappelijke prijzen (van €12 tot €15 per gerecht). ‘We hebben het plan om elke 4 weken een deel van de kaart te wisselen. Bovendien serveren we elke dag specials, op basis van het marktaanbod.’

De wijnkaart omvat zo’n 70 procent natuurwijnen en 30 procent conventionele wijnen. Op de tap zijn naast een regulair pils, vijf verschillende bieren en nog eens twaalf per fles. De inrichting is van de hand van Studio Modijefsky. ’Onze borden komen deels van Representatie in Amsterdam en zijn deels speciaal voor ons gemaakt door Anne Rosendahl van Capriolus Contemporary Ceramics in Amersfoort.’