Duurzaamheidsprijs voor initiatief waarbij hotels kamers doneren aan daklozen

Duurzaamheidsprijs voor initiatief waarbij hotels kamers doneren aan daklozen

GiveMe5, een programma dat hotels uitnodigt om structureel één tot vijf kamers beschikbaar te stellen aan economisch dakloze mensen, heeft de SDG Award ontvangen. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een duurzaam en impactvol initiatief dat zich inzet en inspireert om de Sustainable Development Goals (SDG's) voor 2030 te behalen.

GiveMe5, een programma van The Present Movement, nodigt hotels uit om structureel één tot vijf kamers (gedachte is: één procent van de inventory) beschikbaar te stellen aan economisch dakloze mensen. Dit is een groep die mede door de inflatie en woningcrisis van grote omvang is en snel groeit. Voor hun inzet voor deze kwetsbare groep ontvangt het programma GiveMe5 nu de jaarlijkse SDG Award. 

De SDG Award 2023 

De SDG Award is een initiatief van SDG Nederland en wordt jaarlijks uitgereikt tijdens de SDG Action Week. De prijs eert inspirerende, impactvolle initiatieven die zich elke dag inzetten om de SDG’s voor 2030 te behalen. Uit ruim 100 inzendingen zijn 10 finalisten geselecteerd. GiveMe5 werd als winnaar gekozen door een 4-koppige jury. 

GiveMe5 

Het initiatief startte begin 2021 in Amsterdam. Innmiddels is GiveMe5 ook actief in Rotterdam, Den Haag en Eindhoven. In elke stad werken ze samen met lokale welzijnsorganisaties om met de doelgroep in contact te komen. 

Inmiddels zijn meer dan 120 deelnemers van GiveMe5 weer op de rit geholpen. Een significante bijdrage aan SDG 1 (Geen armoede) en 10 (Ongelijkheid verminderen). 

Aan de actie doen bekende hotels mee. Zoals Kimpton de Witt, DoubleTree by Hilton Amsterdam CS en Jaz Hotel in Amsterdam; Park Centraal en Hilton in Den Haag en Motto by Hilton in Rotterdam. 

Het doel is om in 2025 in 10 Nederlandse steden actief te zijn. En dan via sterke hotelpartnerschappen 100 mensen per jaar te kunnen ondersteunen. 

The Present Movement 

The Present Movement is een ondernemerscollectief dat met events, projecten, programma’s en campagnes werkt aan meer maatschappelijke winst. De beweging slaat bruggen tussen ondernemers en initiatieven die een positieve bijdrage leveren aan het leven van (veelal kwetsbare) mensen. 

Met GiveMe5 roepen zij specifiek de hotelbranche op om per hotel één tot en met vijf kamers structureel beschikbaar te stellen aan economisch dakloze mensen. Door een samenloop van omstandigheden zoals een faillissement, scheiding of het verlies van hun baan, hebben zij hun huis verloren en zijn op straat beland. 

Een periode van drie tot zes maanden geeft mensen de gelegenheid om uit de overlevingsmodus te komen en een leven op te bouwen. Roos Meijer, programmamanager van GiveMe5 spreekt haar waardering uit over het winnen van de award. ‘We zijn ontzettend trots dat we de SDG Award in ontvangst hebben mogen nemen. Het is een mooie erkenning van het belang en de waarde van het GiveMe5-programma en de inzet van participerende hotels en onze vrijwilligers. Samen zetten we de kracht van hospitality in voor een humane samenleving.'