‘IJs is een mooi-weer artikel, bij uitstek geschikt voor consumptie buiten‘, betoogde raadsman mr. J. Possel voor rechter J.A. Lok. Profiteren van het mooie weer doet Roberto IJs Croissanterie niet. Sterker nog, exploitant R. Wittenaar vreest dat ze de zaak wel kan sluiten als ze geen terrasvergunning krijgt.
Voor de rechtbank diende het beroep van Wittenaar tegen het besluit van de Hattemse burgemeester om geen terrasvergunning af te geven. Dat pakt volgens Possel vooral slecht uit voor de ijssalon omdat haar ‘buren‘ aan het marktplein, café Strøget en De Zwarte Truffel wel over zo‘n vergunning beschikken en ook ijs verkopen.
Namens de burgemeester voerde A.H. van der Maat van de afdeling bestuurlijke zaken aan dat de afwijzing een logisch gevolg is het terrasbeleid uit 1993. ‘Het uitzicht op de kerk moet behouden blijven en tevens moet de mogelijkheid bestaan om andere activiteiten op het kerkplein te laten plaatsvinden.‘
Volgens dat uitgangspunt is er ruimte voor twee terassen, ieder van tachtig vierkante meter. Omdat de Zwarte Truffel en café Strøget al een terrasvergunning hadden, viel de aanvraag van Wittenaar buiten de boot, voerde Van der Maat aan.
Raadsman Possel verwierp de suggestie dat het markplein met twee terrassen vol zou zijn. ‘Afgelopen maandag bijvoorbeeld was het mooi terrasweer. Geen terras op het plein. Strøget was dicht. De Zwarte Truffel had alleen het terras bij haar eigen pand open.‘
Volgens Wittenaars partner R. van Lier klagen toeristen zelfs over het feit dat ze zondag ‘nergens kunnen zitten omdat er niks open is‘. Vanuit die optiek vindt Wittenaar het niet meer dan redelijk dat het marktplein door drie terrashouders gebruikt mag worden.
Rechter Lok had geen kaarten nodig nodig om zich een beeld te kunnen vormen. ‘Ik woon er vlak bij‘, merkte hij op. Lok was vooral geïnteresseerd in het Hattemse systeem van de vergunningtoewijzing. Die is volgens Possel ‘gesloten‘. ‘Vergunninghouders kunnen elkaar de vergunningen toeschuiven. Zolang beide vergunningen lopen, wordt de aanvraag voor een derde afgewezen.
‘ Pas als er één wordt vrijgegeven, bijvoorbeeld omdat de zaak van eigenaar wisselt, wordt een aanvraag gehonoreerd. ‘Bepalend is dus het tijdstip van de aanvraag. En dat weten alleen de vertrekkende en de komende uitbater‘. Dat bracht hem tot de kern van de zaak: ‘Een nieuwkomer komt nooit aan de bak.‘
Van der Maat weersprak die lezing. Het is de burgemeester die ‘de bevoegdheid‘ heeft waarbij ‘wordt getoetst aan het beleid‘.
De uitspraak volgt binnen zes weken.