KHN roept hulp in tegen Videma

KHN roept hulp in tegen Videma

Horecaondernemers moeten gewoon betalen voor het uitzenden van tv-programma's in hun zaak. Auteursrechtenorganisatie Videma houdt vast aan deze eis. Koninklijk Horeca Nederland (KHN) heeft inmiddels hulp gezocht bij andere werkgeversorganisaties om Videma te bestrijden.

Dat meldt De Telegraaf. Videma blijft bij het standpunt dat cafébazen moeten betalen voor het uitzenden van tv-programma’s zoals bijvoorbeeld bij het aanstaande WK-voetbal. Wanneer cafés niet betalen, dan volgen er controles. Videma dreigt zelfs horecaondernemers voor de rechter te slepen.

KHN, die al geruime tijd in conflict is met Videma, heeft inmiddels de hulp ingeroepen van VNO-NCW en MKB Nederland. VNO-NCW-secretaris Joke van den Brandt laat in De Telegraaf weten dat de organisaties meer inzicht willen hebben in Videma en de geldstromen van de auteursrechtenorganisatie.

‘We willen betalen, maar dan moet het gaan om zaken waar auteursrechten op rusten. En dat is ook niet volledig helder’, aldus Van den Brandt, die duidelijk wil hebben wat wordt verstaan onder auteursrechten van televisieprogramma’s.

Videma laat weten niet onder de indruk te zijn van de ‘tijdrekken’ van de werkgeversclubs. ‘We hopen dat de horecaondernemers beseffen dat er voor auteursrechten betaald moet worden’, herhaalt Videma-zegmans Robert-Jan Blokland andermaal de boodschap van zijn organisatie.