Kroegbaas legt bom onder Premier League

Kroegbaas legt bom onder Premier League

Een Britse kroegbaas heeft een bom gelegd om een mogelijke miljardendeal over de voetbalrechten in de Engelse Premier League. Karen Murphy van de pub Red White and Blue in Portsmouth zendt in haar zaak voetbalwedstrijden uit via een Griekse zender. Hierdoor is ze fors goedkoper uit dan via betaalzender Sky.

Via een decoder betaalt Red White and Blue nu zo’n honderd euro per maand voor het uitzenden van voetbalwedstrijden via een Griekse zender. Via Sky moeten kroegen in Groot-Brittannië zo’n duizend euro per maand neerleggen.

Na de slimme vondst van Murphy sleepte het moederbedrijf van Sky, BskyB, de kroegbaas voor de rechter. Aanvankelijk verloor Murphy de zaak, maar ze stapte direct naar het Europese Hof van Justitie. Die heeft haar voorlopig in het gelijk gesteld. Na de zomer volgt de definitieve uitspraak.

Wanneer Murphy definitief in het gelijk wordt gesteld, dan ligt er een bom onder de meest succesvolle voetbalcompetitie ter wereld, de Britse Premier League. De Premier League heeft tv-rechten voor bijna twee miljard euro verkocht aan Sky, die op haar beurt via decoders de wedstrijden tegen geld doorverkoopt aan consumenten en kroegen. In 2013 loopt het huidige miljardencontract af.

Bij een definitief gelijk van Murphy is de weg vrij voor pubs om via een goedkope buitenlandse zender wedstrijden te tonen in de horecazaken. Het nieuwe tv-contract dat in 2013 moet worden afgesloten, zal daardoor flink lager uitvallen. Daarmee bestaat de kans dat de duurbetaalde profvoetballers sneller voor een andere Europese voetbalcompetitie zullen kiezen.