nieuws

Kliklijn roken in horeca: al 1100 namen

Café

Clean Air Nederland (CAN) heeft tot nu toe de namen van elfhonderd horecagelegenheden waar gerookt wordt in ons land op internet gezet. Dat liet een woordvoerder van de actiegroep tegen het roken weten.

Kliklijn roken in horeca: al 1100 namen

CAN kondigde ruim twee weken geleden aan dat ze namen van kroegen, discotheken, restaurants en cafés waar ondanks het rookverbod gewoon nog gerookt wordt, op haar website zou gaan zetten.

Iedereen kan een melding maken van een café of restaurant waar gerookt wordt. CAN zegt ‘zo nodig te controleren’, maar hoe dat gebeurt, wordt niet gezegd. De lijst bevat ook diverse namen van cafés uit de Misset Horeca Café Top 100, zoals Ome Ko uit Muiden, Café Bolle in Tilburg en Café Anno 1890 uit Amstelveen.

Rookvrije Café top-100

Deze week werd juist bekend dat de jury van de Café Top-100 overweegt om de Misset Horeca Café Top-100 alleen te laten bestaan uit rookvrije cafés. Dit jaar bevat de lijst naar verwachting van de jury nog een paar cafés waar wordt gerookt, maar in 2012 wil de jury een rookvrije ranglijst. De jury heeft dit besloten naar aanleiding van een oproep van ondernemer Robert Michielsen van Anvers in Tilburg (nummer elf in de ranglijst). Hij hoopt dat de jury overtreding van het rookverbod zwaarder laat meewegen in de nieuwe lijst.

De lijst van CAN bevat ook cafés die juist wél rookvrij zijn zoals het Rotterdamse Paddy Murphy/.Deze Ierse pub krijgt de vermelding: rookvrij. Daarnaast staan er ook veel locaties dubbel in de lijst zoals Cafe de Kok in Tilburg die zeven keer wordt vermeld.

In Nederland gold sinds de zomer van 2008 een algeheel rookverbod voor de horeca. Minister Edith Schippers versoepelde het verbod eind vorig jaar. In kleine cafés (kleiner dan 70 vierkante meter) zonder personeel mogen de asbakken weer terug op tafel.

Reageer op dit artikel