nieuws

Vrees voor extra doden door zwakke rookregels

Café

Internationale wetenschappers maken zich zorgen over het terugdraaien van een aantal anti-rookmaatregelen in Nederland. Ze vrezen dat ‘zwakke regels’ leiden tot 145.000 extra doden door roken in in 2040. Er is vooral kritiek op de uitvoering van het rookverbod in de horeca.

Vrees voor extra doden door zwakke rookregels

Dat meldt Adformatie, dat de NOS als bron gebruikt. De internationale wetenschappers hebben een ingezonden brief gestuurd aan het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet.

‘Iedere dode die valt door roken, is niet alleen de verantwoordelijkheid van de tabaksindustrie, die continu haar dodelijk product promoot, maar ook van de overheid die het toestaat, zo is te lezen in de brief.

Er is vooral kritiek op de uitvoering van het rookverbod in de horeca, het verwijderen van cursussen voor het stoppen met roken uit het basispakket van de ziektekostenverzekering en de beperkte informatie die op sigarettenpakjes staat.

Volgens de wetenschappers voert Nederland ander beleid dan de rest van Europa en zouden Nederlanders het minst op de hoogte zijn van de gevaren van meeroken. Een van de wetenschappers vindt dat rokers hier ‘aan hun lot worden overgelaten’.

Reageer op dit artikel