nieuws

Cafébaas pakt gevreesde blauwalg aan

Café

De strijd tegen de blauwalg kan op steun rekenen van de horeca. Cafébaas Dijkhuizen van watersportcafé De Sloep in Spakenburg pakt eigenhandig het probleem rond de geduchte bacterie aan. Voor Dijkhuizense zaak geen bordje ‘verboden te zwemmen’.

Cafébaas pakt gevreesde blauwalg aan

De blauwalg groeit explosief in vijvers en plassen door het warme weer. Jaarlijks worden op last van de gemeente diverse meertjes gesloten voor zwemliefhebbers. Aanpalende horecabedrijven lopen door een dergelijk verbod de nodige klandizie mis.

Dat moeten we voorkomen, moet Dijkhuizen hebben gedacht. De ondernemer bestudeerde het probleem kort en kwam met een even kort en simpele oplossing: het water in beweging brengen zodat de blauwalg geen kans krijg zich te ontwikkelen.

Dijkhuizen schakelde het Spakenburgse bronbemalingsbedrijf Koelewijn in. Die installeerde een grote pomp. Honderd meter verderop wordt schoon water opgepompt om het vervolgens aan de waterkant weer in het meertje te spuiten. ‘We hebben nog steeds geen blauwalg, dus het werkt’, aldus Dijkhuizen in het Algemeen Dagblad over zijn oplossing.

Bronbemalingsbedrijf Koelewijn ziet zelfs brood in het door de cafébaas bedachte systeem. ‘We moeten het technisch nog verfijnen, maar er zit zeker brood in. We gaan nu bedenken hoe we een permanent systeem kunnen neerleggen, dat ook publieksvriendelijker is’, aldus Koelewijn.

Reageer op dit artikel