nieuws

CAN wil inzicht in rookinspecties horeca

Café

In aanloop naar het debat in de Tweede Kamer over de Tabakswet op 19 januari laat Clean Air Nederland (CAN) weten een overzicht te willen zien van alle rookinspecties die in horecazaken zijn gedaan. CAN wil desnoods deze inspecties via de rechter afdwingen.

CAN wil inzicht in rookinspecties horeca

Dat zegt voorzitter Willem van den Oetelaar van CAN in Trouw. Van den Oetelaar vindt dat de minister handhaving nu moet oppakken.

‘We willen een overzicht zien van alle inspecties die zijn gedaan. Dat is nooit openbaar gemaakt. Als de Kamer die gegevens niet gaat opvragen, zullen wij een procedure beginnen via de Wet Openbaar van Bestuur. Er moet een stappenplan komen’, aldus Van den Oetelaar in Trouw.

Op 19 januari debatteert de Tweede Kamer over de Tabakswet. Longarts Wanda de Kanter van het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk zal die dag samen met haar collega Pauline Dekker een petitie aan de Kamerleden overhandigen met feiten over het roken in Nederland.

De Kanter wil daarin wijzen op de jeugd. ‘Tegenover de tienduizenden stoppers bij elke jaarwisseling, staan bijna net zoveel starters onder jeugdigen. Als we het voor elkaar krijgen dat de helft van de jongeren niet gaat roken, dan hebben we volgend jaar een substantieel lager aantal rokers. Dat kan bijvoorbeeld door een volledig rookverbod in de horeca’.

De Kanter vervolgt: ‘Het is toch te bizar voor woorden dat 72 procent van de bevolking de tabaksoverlast van 28 procent van de rokers maar moet accepteren?’

Reageer op dit artikel