nieuws

Derde rookboete voor cafés

Café

Inspecteurs van de Voedsel en Waren Autoriteit hebben drie cafés in Groningen en Breda voor de derde keer beboet voor overtreding van het rookverbod. Ook zijn er tien horecabedrijven die al een tweede bekeuring hebben gekregen.

Derde rookboete voor cafés

Ondanks de vaak openlijke overtredingen spreekt de VWA van een goede naleving van het verbod dat op 1 juli inging.

Roken is sinds 1 juli niet meer toegestaan in cafés, discotheken, restaurants, sportkantines en winkelcentra. Tot 1 oktober deelden de inspecteurs van de VWA alleen waarschuwingen uit, maar sindsdien richten ze zich op bewuste overtreders van het wettelijke verbod. Na begin oktober zijn er 272 boetes uitgedeeld, waarvan driekwart in cafés.

Verzet

De eerste boete bedraagt 300 euro. Bij volgende overtredingen verdubbelt dat bedrag telkens tot een maximum van 2400 euro. Dat laatste bedrag kan enkele keren worden opgelegd. Sommige cafés vragen aan rokende gasten een kleine financiële bijdrage om de eventuele boete te bekostigen.

Inmiddels neemt het verzet tegen het rookverbod toe. Zo is er eind november een demonstratie van horecaondernemers op het Malieveld in Den Haag. Begin deze week was er een protest van Rotterdamse horecabazen.

Woensdag liet het dagelijks bestuur van het CDA weten de zorgen van de lokale afdeling in Etten-Leur te begrijpen. Het CDA in die Brabantse gemeente wil een uitzondering voor de cafés in de grensregio wegens concurrentie met Belgische zaken waar wel mag worden gerookt.

Reageer op dit artikel